Poznat novi datum održavanja Olimpijskih igara u Tokiju

Olimpijske igre u Tokiju koje su zbog pandemije koronavirusa odgođene za 2021. godinu su dobile novi datum održavanja. Sportaši će se u glavnom gradu Japana okupiti od 23. srpnja do 8. kolovoza, potvrdio je predsjednik organizacijskog odbora Yoshiro Mori. Prethodno su igre bile predviđene da traju od 24. srpnja do 9. kolovoza ove godine. Paraolimpijske igra će pak trajati od 24. kolovoza do 5. rujna 2021. godine.

Mori je ovom prilikom izjavio: “Datum održavanja igara je ključan za pripremu, a ova odluka će ubrzati naše aktivnosti. Na ovaj način želimo dati i više prostora za one sportaše koji se još uvijek nisu kvalificirali za igre. Odluku smo donijeli na temelju razmatrajući zaštitu i zdravlje sportaša, sigurnost posjetitelj i sportaša te međunarodni sportski kalendar.”

Novi datum održavanja igara se poklapa s već predviđenim održavanjem Svjetskog prvenstva u atletici te Svjetskog prvenstva u plivanju zbog čega će trebati doći do njihove odgode. UEFA je pak već potvrdila da će Europsko prvenstvo u nogometu za žene prebaciti za 2022. godinu. Mori je naveo da je Međunarodni olimpijski odbor po ovom pitanju u intenzivnom kontaktu s različitim međunarodnim federacijama.

Kad je u pitanju trošak odgode igara prve procjene govore da se radi o iznosu od četiri milijarde dolara koje će se utrošiti za održavanje sportskih borilišta, najmove, kazne i ostale troškove.

Prvotno je bilo predviđeno da će organizacija igara Japan koštati 12,6 milijardi dolara, no nezavisno istraživanje je pokazalo da je do sada već utrošeno gotovo dvostruko više od planiranog.

Komentiraj