Požari u Sloveniji: Dim se proširio na Istru, vatra odnijela prvu žrtvu u Italiji, vatrogasce čeka duga noć

Autor:

Photo: Twitter/Screenshot

Na slovenskom Krasu, uz granicu s Italijom, i danas se bore s požarom, koji je dosad zahvatio više od dvije tisuće hektara i prema nekim je ocjenama najveći požar dosad zabilježen u Sloveniji.

Požar koji se prije dva dana proširio iz Italije, noćas je bio pod nadzorom, ali je stanje opet postalo vrlo ozbiljno.

Iz triju sela na području požara (Vojščica, Temnica i Novel), gdje živi oko 400 stanovnika, odlukom civilne zaštite određena je evakuacija stanovnika.

Istarski vatrogasci izdali upozorenje zbog dima: Ne izlazite ako nije nužno

Zbog velikog požara koji bjesni u susjednoj Sloveniji i Italiji umaški i porečki vatrogasci su na svojim mrežnim stranicama pozvali građane, a posebno kronične i plućne bolesnike te starije sugrađane da se strpe i ne izlaze nepotrebno van ako to zaista nije nužno.

“S obzirom na to da je od sinoć gotovo čitavo područje Bujštine prekriveno dimom koji je uzrokovao požar u Sloveniji i Italiji, molimo naše sugrađane posebno one koji imaju problema s disanjem, astmatičare, kronične bolesnike i starije sugrađane da se ne izlažu nepotrebno te se pokušaju strpjeti i ne izlaziti ako to zaista nije nužno”, poručuju iz javnih vatrogasnih postrojbi Umaga i Poreča.

Mještani još nemaju dozvolu za povratak kućama

Voditelj intervencije Simon Vendramin rekao je za N1 da se vatra sada širi sjeverno od sela Kostanjevac na Krasu, u smjeru Renškog vrha i sela Temnica. Vatrogasci će požar pokušati obuzdati tijekom noći.

Inače, požar se širi i prema zapadu, u smjeru naselja Lokvice i zaseoka Segeti te iz smjera Italije prema Novoj vasi. Vatrogasci su uspjeli ugasiti požar na Vojščici, čisti se teren i polijeva rub požarišta.

Noću će na terenu biti oko 500 vatrogasaca, a upravo je u tijeku izmjena vatrogasaca nakon smjene.

Mještani sela Lokvice i zaseoka Segeti, koji su jučer evakuirani, još nemaju dozvolu za povratak kućama. Ako se vatra ugasi i uvjeti to dopuste, možda bi se uspjeli vratiti već danas, rekao je Vendramin.

Dramatične priče mještana

Mještani stanje opisuju kao očajno dok zajedno s vatrogascima pokušavaju spasiti, kako kažu, što se spasiti dade.

Na gašenju najvećeg požara u povijesti Slovenije angažirani su vatrogasci iz većeg dijela države, a Italija, Hrvatska, Austrija i Slovačka poslale su u pomoć helikoptere i kanadere.

Tadej Rogelja jedan je od 230 stanovnika sela Vojščica od kojih je većina evekuirana. Zajedno s još desetak mještana ne želi napustiti mjesto i pokušava spasiti kuće od kojih je požar udaljen nekoliko stotina metara.

“Trenutno stanje je očajno, plameni jezici tri su puta viši od borova, sve je u dimu i vrlo blizu kuća”, rekao je Rogelja u telefonskom razgovoru za Slovensku televiziju.

Odlučio je ostati jer je član civilne zaštite, kao i još nekoliko sumještana koji su u dobroj kondiciji.

“Ostali smo da u krajnjem slučaju pokušamo zaštititi ono što se zaštititi dade”izjavio je, dodajući da vatrogascima donose hranu i piće te sijeku stabla kako bi se zaustavila nadiruća vatra.

Podsjetimo, gašenje uz to otežava snažna bura i teren na kojemu je još dosta  zaostalih neekspolodiranih mina iz vremena Prvog svjetskog rata.

Europski povjerenik za upravljanje krizama, Slovenac Janez Lenarčič je u utorak zahvalio susjednim zemljama koje su poslale helikoptere i kanadere, no upozorio je i na ograničenost takve pomoći u vrijeme kada veliki požari istovremeno bukte u više mediteranskih zemalja.

Slovenski mediji navode da je više tisuća građana potpisalo peticiju kojom od vlade traže da kupi kanader.

Da će Slovenija za iduće ljeto biti spremnija i za borbu s požarima iz zraka, rekao je u srijedu prilikom posjeta opožarenom podruju premijer Robert Golob.

Dim se proširio i na zapad Istre

Požar u Sloveniji i Italiji uzrok je velikoj količini dima koji se proširio i do Poreštine, upozorili su danas vatrogasci iz Poreča. Zamolili su sugrađane, posebno starije i bolesne, da se strpe i ne izlaze ako nije nužno.

Prva žrtva požara u Italiji

Kako javljaju Primorske novice, požari su u Italiji danas odnijeli prvu žrtvu. Stablo oštećeno vatrom palo je na djelatnicu civilne zaštite dok je sudjelovala u obavljanju očevida na požarištu.

Zapovjednik Civilne zaštite Slovenije Srečko Šestan i ministar obrane Marjan Šarec iznijeli su najnovije detalje o stanju na terenu na konferenciji za novinare.

“Situacija je ozbiljna, tijekom jutra se pogoršala, počeo je puhati vjetar. Trenutno se najviše borimo s požarom koji vidite iza nas, a gasitelji ga pokušavaju odsjeći. U zraku su tri helikoptera, austrijski helikopter, tu je policijski helikopter, a na putu je i helikopter iz Slovačke. Na terenu je 1.100 ljudi, vatrogasci polijevaju rubove veste i pokušavaju spriječiti vatru u prijelazu. Ako bi se vatra proširila, postojala bi opasnost da zahtvati objekte. Trenutno nema ugroženih objekata, tri sela su evakuirana još jutros”, rekao je Šarec.

Šestan je dodao i kako je ovo najgori i najveći požar u Sloveniji.

Situacija na Krasi iznimno ozbiljna

Situacija na Krasu u Sloveniji iznimno je ozbiljna već peti dan zaredom, objavila je Civilna zaštita za Sjevernu Primorsku. Dodali su da su trenutno aktivna tri požara, svi s područja od prethodnih dana.

Vatrogasce najviše brine požar Klariča, zaseoka pod rubom Krasa u blizini talijanske granice, piše N1 Slovenija.

Na terenu je više od tisuću vatrogasaca iz šest regija (Gorenje, Celje, Notranje, Savinje, Obalno-Kraška i Sjeverno Primorsko). U stanju pripravnosti su i spasioci te pripadnici ekipe hitne pomoći.

Pomažu im i helikopteri slovenske vojske i policije te tri helikoptera iz inozemstva (Austrije, Slovačke i Hrvatske).

U gašenju požara pomaže i teretni avion Pilatus PC 6 Slovenske vojske.

Sirene za evakuaciju oglasile su se u tri sela na području regije Kras; u Temnici, Vojščici i Novelu. Mjesto za okupljanje građana s tih područja je gimnazija u Komnu, priopćili su iz civilne zaštite.

Gašenje iz zraka uvelike otežava slaba vidljivost

Na Kras je stigao i slovenski ministar obrane Marjan Šarec.

“Posljednjih sati situacija se pogoršala, gašenje požara iz zraka uvelike otežava slaba vidljivost. Stožer određuje mjere ovisno o razvoju požara. Evakuirana su tri naselja: Novelo, Temnica i Vojščica. Trenutno nam je glavna zadaća zaštita objekata”, napisao je na Twitteru.

Hrvatska poslala helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s opremom za gašenje požara

Nakon kanadera, helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s opremom za gašenje požara iz vojarne “Knez Trpimir“ u Divuljama upućen je u Sloveniju radi gašenja požara na području Renškog Vrha u blizini Nove Gorice, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo obrane (MORH). No danas se kanader trebao vratiti zbog nemogućnosti gašenja. Naime, područje je nadvio pregusti dim koji kanaderu onemogućava letenje.

Tijekom jučerašnjeg dana kanader je je u devet naleta izbacio 48 tona vode na opožareno područje.

Najveći šumski požar od 2003.

Ovo je najveći šumski požar u Sloveniji još od srpnja 2003. godine kada je izgorjelo 1050 hektara površine, a požar se tada proširio iz Italije i gasili su ga 10 dana.

Da je situacija izuzetno teška svjedoči i evakuacija stanovništva kakva do sada nije bila potrebna. Prema dostupnim podacima, posljednjih desetljeća su u Sloveniji bili evakuirani, samo na nekoliko sati, samo stanovnici sela Rubije i zaselka Jablanec kod Komna jer se u kolovozu 2001. požar previše približio kućama.

Evakuirano 400 ljudi

Vlasti su naredile evakuaciju oko 400 stanovnika iz tri sela (Vojščice, Temnice i Novela).

Evakuirani stanovnici bit će smješteni u gimnaziji u Komnu. Tu su i sve potrebne službe za pomoć.

Iz Centra za socijalni rad Nova Gorica najavili su da će ovim osobama biti dostupna i psihosocijalna pomoć. Nadležne službe spašavaju i stoku, dodaju iz Civilne zaštite.

OZNAKE: Slovenija, požar

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.