Požar na Zrinjevcu: “Da nije bilo zabatnih zidova, danas ne bismo imali Berislavićevu ulicu”

Zagrebački vatrogasci uspješno su ugasili požar koji je u ponedjeljak oko 22 sata buknuo na krovištu stambene zgrade u Berislavićevoj ulici, uz park Zrinjevac. Uzrok požara još nije poznat.

Vatrogasci su dojavu dobili minutu prije 22 sata, a na krovištu su zatekli buktinju površine 30 x 12 metara. Do 1 sat ujutro trajalo je aktivno gašenje, nakon čega je počelo raščišćavanje izgorjelog krova. Manji plamen u potkrovlju pojavio se opet oko 5 sati.

Situaciju na terenu komentirao je za Studio 4 HRT-a zapovjednik smjene Javne vatrogasne postrojbe Miroslav Merćep. “Pojava manjeg plamena kod raščišćavanja je standardni slučaj kod ovako starih zgrada. Budući da ima greda i trstike, mogu se pojaviti jezgre požara. Rasplamsavanje se dogodilo oko 5 sati, a imali smo jedno i oko 1.30 do 2, koje je čak probilo i u jedan stan”, rekao je i dodao da očekuju da će s raščišćavanjem i svim završiti u poslijepodnevnim satima.

Izvijestio je da postoji mogućnost od sekundarnih šteta u stanovima odmah ispod krovišta, s obzirom na količinu vode koja je potrošena za gašenje. Međutim, ističe, tu štetu mogu povećati zaostali požari u trstici, od kojih se jedan probio u stan.

Krovište je, rekao je Merćep, potpuno uništeno, ali da međukatna konstrukcija, tzv. deka – još ima svoj integritet. “Postoje dva zida koja su spriječila širenje požara. Da nije njih, ne bi bilo Berislavićeve ulice. Sa strane Zrinjevca, uz Arheološki muzej, vatra se nije proširila, a uz zgradu na adresi Berislavićeva 4 proširila se neznatno i spriječena je veća šteta”, istaknuo je za HRT.

Potvrdio je da nitko nije stradao. Ljudi su, videći dim u Gajevoj ulici i na Zelenom valu, napustili zgrade i prije dolaska vatrogasaca. Vatrogasci, dodao je, standardno danas nadoknađuju izgubljenu tekućinu. Napomenuo je da su i druge službe brzo reagirale, isključeni su vodovi za napajanje tramvaja kao i javna rasvjeta.

“Na mjesto događaja u 9 sati dolazi ekipa za očevid, ali malo je neobično što je zgrada nedavno obnovljena. Viđene su OSB ploče u jednom dijelu. Teško je nešto konkretno reći u ovom trenutku”, zaključio je Merćep.

Komentiraj