Povodom Dana Europe Scholz pozvao na dovršetak migracijskih pravila EU, upozorio na potrebu ekonomskog odgovora kineskoj ekspanziji

Autor:

epa10616737 German Chancellor Olaf Scholz speaks during the ‘This is Europe’ debate at the European Parliament in Strasbourg, France, 09 May 2023. The session of the European Parliament runs from 08 till 11 May.  EPA/JULIEN WARNAND

EPA/JULIEN WARNAND

Njemački kancelar Olaf Scholz pozvao je u utorak partnere u EU da rade “svom snagom” na dovršetku reforme migracijskih pravila bloka prije europskih izbora iduće godine, istovremeno pozivajući na brzo sklapanje novih trgovinskih sporazuma.

Govoreći u Europskom parlamentu u Strasbourgu povodom Dana Europe 9. svibnja, Scholz je pohvalio nedavni dogovor koji su zastupnici postigli, a kojim se revidira pakt EU-a o azilu i migracijama. On se “hitno” založio da sve institucije EU sada postignu zajednički dogovor prije izbora za Europski parlament u proljeće iduće godine. To bi također otvorilo ekonomske mogućnosti za zemlje EU, dodo je njemački kancelar.

“Jednu stvar možemo iskoristiti čak i više nego prije: u mnogim dijelovima Europe sada hitno trebamo radnike, također iz trećih zemalja”, rekao je Scholz. Njegove primjedbe dolaze u kontekstu sve većeg priljeva neregularnih migranata u EU, kao i izazova da mnoge zemlje poput Maroka oklijevaju primiti natrag građane čiji su zahtjevi za azilom odbijeni u Europi.

Tijekom svog govora u Strasbourgu, Scholz je također upozorio da Kina “bez ikakve sumnje” sve više postaje konkurent i suparnik za EU, te pozvao na “brzo” sklapanje trgovinskih sporazuma EU-a s Mercosurom, Meksikom, Indijom, Indonezijom, Australijom i Kenijom .

EU ne smije nastaviti pregovore “godinama bez rezultata”, jer će druge zemlje poput Kine postavljati buduće globalne ekološke i socijalne standarde, naglasio je Scholz. Te primjedbe bile su posebno usmjerene na sporazum s južnoameričkim blokom Mercosur, o kojem se pregovara već gotovo 25 godina, a koji zemlje poput Njemačke žele konačno usvojiti najkasnije ove godine.

U napadu protiv Kine, Scholz je rekao da želi da trgovinski sporazumi EU-a budu “pošteni”, što znači da se prerada sirovina treba odvijati u zemljama podrijetla, tako da njihova lokalna gospodarstva također imaju koristi od trgovine, “a ne u Kini ili drugdje.”

Tijekom rasprave u parlamentu koja je uslijedila nakon Scholzova govora, neki zastupnici EU-a oštro su napali kancelara, kritizirajući stajalište njemačke vlade koje je nedavno zauzela o raznim pitanjima. “Postoje sumnje u ulogu njemačke vlade kao pouzdanog partnera u Europi”, rekao je njemački europarlamentarac Terry Reintke, supredsjednik Zelenih.

Osvrćući se na nedavni pokušaj Njemačke da blokira zabranu motora s unutarnjim izgaranjem u EU-u, Reintke je rekao: “Kancelar ne poduzima ništa i skriva se iza koalicijskih stranaka koje su protratile povjerenje europskih partnera”. Zeleni su dio vladajuće koalicije u Njemačkoj, zajedno sa Scholzovim socijaldemokratima lijevog centra i Slobodnim demokratima. “Potreban nam je njemački kancelar koji razmišlja i djeluje na europski način”, rekao je.

Manfred Weber, čelnik kluba lijevog centra Europske narodne stranke u parlamentu, također je imao oštre riječi, posebice o njemačkom kašnjenju u isporuci oružja, posebice borbenih tenkova, Ukrajini. “Mnoge odluke koje donosi  vaša vlada dolaze prekasno i imaju premalo ambicija, Europa treba jasne znakove iz Berlina”, poručio je.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.