Povjesničar Hrvoje Klasić primio prijetnje smrću: “Već sam naviknuo”

Povjesničar Hrvoje Klasić dobio je prijetnju smrću. Pismo ga je dočekalo na njegovom radnom mjestu, na Filozofskom fakultetu.

“Jutros kad sam došao na posao na Filozofki fakultet u kancelariji me čekala koverta, s mojim imenom, prezimenom, markicom i kad sam otvorio, unutra je bilo samo ovo pismo. Ovo nije prvo takvo koje sam dobio, možda je najdegutantnije, ali već sam dobivao prijeteća pisma. Prijavljivao sam samo direktne prijetnje smrću”, rekao je za N1 Hrvoje Klasić.

Dodao je da prijetnju još nije uspio prijaviti jer je imao nastavu, a dodaje da misli da ni neće prijaviti. “Pisma su anonimna, svaki puti sto, policija je susretljiva, ali ne može se ništa”, istaknuo je.

“Nisam pravnik, ali mislim da je ovakva prijetnja smrću kazneno djelo. Da netko riskira, čak i ako se ne misli ozbiljno, da netko riskira kaznu zatvora zbog nečega. Iz ovoga se vidi da je netko jako ljut, vidi se srdžba i gnjev”, dodao je.

Smatra da je prijetnju dobio zbog svoje bezrezervne borbe protiv hrvatskog nacionalnizma. “Bilo je toga i prije. Neki me na ulici pljunu, neki dobace, a neki se potrude pa pošalju prijeteće pismo”, rekao je.

Kaže da često dobija pisane prijetnje, no ova mu se čini posebno pismena: “Često dobijam nepismene prijetnje, ali nekoliko njih, ukučujući ovu, napisala je visoko obrazovna osoba.”

Anonimno pismo prenosimo u cijelosti:

“Ubij Klasića, a ne Srbina! Ubij Klasića izdajnika! Ubij ga onako kako su ustaše u Jasenovcu ubile više od 700.000 Srba: maljem, zabijanjem čavla u čelo, srbosjekom ili na drugi način. Ne samo Klasića nego i druge dobro poznate izdajnike koji otvoreno i tajno djeluju protiv hrvatskog naroda i to u: Hrvatskom saboru, pravosuđu, medijima, nekim fakultetima, takozvanim antifašističkim i drugim nevladinim udrugama. Sve to snimiti i postaviti na društvene mreže da se može gledati. Sve dotle dok se Hrvatska ne riješi svojih izdajnika neće krenuti naprijed. Za dom spremni!”

Komentiraj