POVJERENSTVO: Postupak protiv Gorana Marića, ne i protiv Milana Bandića

Autor:

nataša novaković

hina

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je u petak jednoglasno da će pokrenuti postupak protiv bivšeg ministra državne imovine i saborskog zastupnika Gorana Marića, a neće pokretati postupak protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

“Povjerenstvo je jednoglasno utvrdilo da će se pokrenuti postupak protiv Marića vezano za nekretnine koje nisu bile u imovinskoj kartici ili su sa zakašnjenjem stavljene u karticu, te prihode koji nisu bili u imovinskoj kartici”, izjavila je predsjednica povjerenstva Nataša Novaković.

Utvrđeno je da je Marić zakasnio s prijavom dvije nekretnine, krivo je prijavio kvadraturu jedne nekretnine, nije prijavio naknade koje je dobivao od Pravnog fakulteta te je kasno prijavio novac koji je dobio temeljem jedne sudske presude.

Također nije prijavio oranicu u općini Virje jer, kako se očitovao, nije znao da je njegov brat Svetimir Marić u njegovo ime kupio i prodao to zemljište.

“Sve će se ostalo ispitati dalje nakon pokretanja postupka”, najavila je Novaković.

Protiv Bandića se ne pokreće postupak

U slučaju Bandića, koji je prijavljen zbog nedostupnosti informacija iz Grada Zagreba, povjerenstvo je jednoglasno utvrdilo da neće pokrenuti postupak jer se to rješava na Upravnom sudu.

“U ovom slučaju nema njegovog privatnog interesa, to što on odgovara na prigovore ne radi se o našoj ingerenciji”, objasnila je Novaković.

Na pitanje jesu li pokrenuli izvide u slučaju kupnje stana gotovinom Bandićeve supruge, Novaković je istaknula da je njegova imovinska kartica već u redovnoj provjeri te će se detaljno ispitati i provjeriti.

“Provjeru smo pokrenuli prije desetak dana, dobili smo upit”, rekla je Novaković potvrdivši novinarima da se radi upravo o kupovini stana u gotovini.

Komentirala je i slučaj ministra obrane Damira Krstičevića, koji je u imovinsku karticu unio upola manju vrijednost svoje kuće.

“Krstičević je prije par dana poslao u elektronskom obliku imovinsku karticu i nakon toga je poslao zamolbu da se ona ne odobri, s obzirom da ima neke stvari koje želi ispraviti. Očekujemo da će u nekom skorijem roku dostaviti karticu u elektronskom i fizičkom obliku, potpisanu”, kazala je Novaković dodavši da je ministrova kartica već ušla u redovnu provjeru.

I imovinska kartica ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića ušla je u redovnu provjeru, i to zbog medijskih navoda da je zatajio 300 četvornih metara dvorišta uz kuću u Biogradu.

Redovna provjera komplicirana i dugo traje

Novaković se požalila da redovna provjera imovinskih kartica izrazito dugo traje, pogotovo ako dužnosnik ima više nekretnina. “Imamo neke alate koji nam pomažu, međutim to nije ni približno automatizirano i izuzetno je kompliciran proces”, istaknula je Novaković.

Dodala je kako će se vidjeti hoće li biti poboljšanja kada na stol dođe novi Zakon o sprečavanju sukoba interesa.

Na pitanje o sigurnosnim provjerama ministara kazala je kako to nije u njihovoj nadležnosti.

“Ako se sigurnosne provjere rade za osobe na nižim funkcijama, ne vidim zašto ne bi i ministrima. Pri tome bi vjerojatno i osobi koja vodi državu bilo lakše da zna sve o onima koji dolaze na poziciju”, ustvrdila je Novaković.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.