HINA

POTVRĐENO Tvrtka Mrsićeve supruge uplatila HZZO-u dug od 10,6 milijuna kuna

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) potvrdio je da je tvrtka Shire d.o.o., koja je do 2015. bila u vlasništvu Dijane Šucbah Mrsić, supruge sadašnjeg SDP-ova zastupnika Miranda Mrsića, na temelju sudske nagodbe uplatila HZZO-u cjelokupno dugovanje od 10,6 milijuna kuna, čime su riješena sva otvorena pitanja između Zavoda i te tvrtke, koja datiraju od 2012. godine.

Zauzvrat, tvrtki Shire otpisane su zatezne kamate u iznosu od oko 2,5 milijuna kuna.

Sadašnja generalna direktorica tvrtke Shire Viktorija Zadro Huml izjavila je Hini da je dug od 10,6 milijuna kuna uplaćen HZZO-u prošloga tjedna dodavši kako je Shire društveno odgovorna kompanija koja želi surađivati s hrvatskim zdravstvenim sustavom u liječenju rijetkih bolesti.

Riječ je zapravo o dugu tvrtke Solpharm, koju je Dijana Šucbah Mrsić prodala 2015. godine multinacionalnoj kompaniji Shire Pharmaceuticals Ireland Ltd, koju je do tada savjetovala i zastupala na hrvatskom tržištu.

Dug prema HZZO-u nastao je od 2010. do 2012., na temelju ugovorenog ‘payback modela’, koji se odnosio na ugovorenu isporuku nekoliko vrsta lijekova za rijetke bolesti. Rješavanje tog duga, suprotno praksi u sličnim slučajevima, trajalo je sve do sada.

HZZO je krajem 2016. godine pokrenuo pravni postupak za naplatu 10,6 milijuna kuna duga, a SDP-ov zastupnik Mirando Mrsić (SDP), koji je od 2011. do 2015. bio ministar rada i mirovinskog sustava, tvrdio je da su sve informacije objavljene u medijima zlonamjerne i neistinite te im je cilj kompromitirati njega i suprugu.

Komentiraj