POTPISAO NACRT ZAKONA Zelenski spušta dob za mobilizaciju s 27 na 25 godina

Autor:

epa11247120 A handout picture made available by the Presidential Press Service shows Ukrainian President Volodymyr Zelensky (C) visiting the 117th Seperate Territorial Defence Brigade during a working visit to the Sumy region, Ukraine, 27 March 2024 amid the Russian invasion. Zelenskyy was briefed on the organization across three lines of defense and discussed the current needs for weapons and equipment. Russian troops entered Ukrainian territory on 24 February 2022, starting a conflict that has provoked destruction and a humanitarian crisis.  EPA/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT   HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

EPA/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u utorak je potpisao nacrt zakona koji predviđa spuštanje dobi za vojnu mobilizaciju s 27 na 25 godina, dok oružanim snagama nedostaje ljudi za otpor ruskoj invaziji.

Taj nacrt zakona, koji je izglasan još prije godinu dana u ukrajinskoj Radi, a čekao je potpis predsjednika, stupa na snagu u srijedu, stoji na internetskoj stranici parlamenta.

Ukrajinska vlada zatim mora u roku od šest mjeseci uskladiti različite regulatorne tekstove s novom dobi za mobilizaciju.

Ukrajinska vojska pretrpjela je gubitke čiji se razmjeri drže u tajnosti, a danas se za razliku od početka sukoba bori s pronalaženjem dobrovoljaca za frontu.

Volodimir Zelenski rekao je u prosincu 2023. da mu je vojska ponudila mobilizaciju do 500.000 dodatnih ljudi, a taj je broj novi vrhovni zapovjednik ukrajinske vojske Oleksandr Sirskij u međuvremenu smanjio.

Trenutačni sustav novačenja mnogi Ukrajinci smatraju nepravednim, neučinkovitim i često korumpiranim, a čuju se i zahtjevi za demobilizacijom onih koji su dugo bili na frontu.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.