Poslije masovnog ubojstva iz škole ‘Ribnikar’ u Srbiji ispisalo se 60 učenika

Autor:

22, May, 2023, Belgrade - Classes at the Elementary School "Vladislav Ribnikar" continued from this morning, and will take place from 8 am for the morning shift and from 1 pm for the afternoon shift. Photo: Milos Tesic/ATAImages

22, maj, 2023, Beograd - Nastava u Osnovnoj skoli "Vladislav Ribnikar" je nastavljena od jutros,  a odvijace se od osam za prepodnevnu i od 13 casova za popodnevnu smenu. Photo: Milos Tesic/ATAImages Photo: Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL

Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL

Iz Osnovne škole “Vladislav Ribnikar”, u kojoj se početkom svibnja dogodila tragedija nezapamćena u novijoj povijesti Srbije, od početka školske godine ispisalo se 60 učenika, izjavila je u petak srbijanska ministrica prosvjete Slavica Đukić Dejanović.

Škola je 3. svibnja bila poprište masovnog ubojstva kada je trinaestogodišnji učenik, u vrijeme prvog sata, očevim pištoljem usmrtio zaštitara i devetero učenika, a teško ranio još petero školskih kolegu i nastavnicu.

“Moramo shvatiti da djeca, čijih prijatelja, braće, sestara više nema, ne mogu ići u tu školu”, rekla je Đukić Dejanović novinarima u Beogradu.

Ona je navela da škola danas ima više od 1.000 učenika i “svu pomoć i podršku države”.

Školska godina u Srbiji počela je ovog rujna polemikama je li država poslije masovnog ubojstva u “Ribnikaru” poduzela sve mjere da se djeca u klupama osjećaju sigurno i bezbrižno, a da njihovi roditelji budu spokojni.

Školska godina u Srbiji počela u sjeni velike svibanjske tragedije

U svim školama od početka školske godine osigurano je dežurstvo policajaca, a Ministarstvo prosvjete poslalo je svim školskim upravama upute i smjernice za rad, napose u pogledu sigurnosti učenika. Učenici od petog do osmog razreda su dobili i novu izvannastavnu aktivnost, a predmet je nazvan “Vrline i vrijednosti kao životni kompas”.

Trinaestogodišnji učenik-ubojica, koji se poslije zločina sam prijavio policiji, i dalje je u pod nadzorom u specijaliziranoj psihijatrijskoj ustanovi, a njegov otac, čijim pištoljem je počinjeno ubojstvo, u pritvoru je.

Policija je oca uhitila zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti, nakon što je utvrđeno da je sina vodio u streljane na vježbanje gađanja, a svoja dva pištolja i streljivo za koji je imao uredne dozvole ostavio je u sefu dostupne neovlaštenim osobama.

Pritvor mu je u međuvremenu produžen, među ostalim, i zbog činjenice da je za kazneno djelo kojim ga se tereti propisana kazna zatvora dulja od 10 godina.

Vlada Srbije nakon tragedije u školi skratila školsku godinu do 6. lipnja

Ubojstva u školi, a dan kasnije i u dva sela u kojima je selu 21-godišnjak ubio osmero uglavnom mladih ljudi i ranio ih još 14, pokrenule su masovne prosvjede “Srbija protiv nasilja”, na koje je pozvala proeuropska oporba s ciljem da se zaustavi poticanje nasilja u politici, javnom prostoru i medijima. Ti skupovi prerasli su u masovan građanski bunt kojem su se pridružili studenti, sindikati, nevladine organizacije, udruge i pokreti, a podržali su ih glumci te akademska zajednica sveučilišnih profesora i znanstvenika.

Prosvjedi i dalje traju, ali više nisu masovni kao prvih mjeseci.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.