Od ožujka skuplje cigarete, alkohol i kava

Prema najavama iz Ministarstva financija od sljedećeg mjeseca poskupljuju duhanski proizvodi, kava, alkoholna i ostala slatka pića. Novi financijski udar na građane državi bi prema očekivanjima iz Ministarstva financija mogao donijeti značajni prihod za proračun.

Ministarstvo financija navodi kako bi cigarete trebale poskupiti oko dvije kune. Fiskalni učinak od njihovog povećanja u ovoj godini,  planiran je iznosu od 388,9 milijuna kuna. “Osim fiskalnih učinaka, povećanjem trošarine na cigarete postižu se i zdravstveni efekti u smislu smanjenja potrošnje duhanskih prerađevina, a sukladno, između ostaloga, i međunarodno preuzetim obvezama u okviru Svjetske zdravstvene organizacije”, navodi Ministarstvo financija. Pritom su povećane specifična i minimalna trošarina na cigarete (za 1000 komada s 335 kuna na 370 kuna te sa 755 kuna na 824 kune), a kao što i najavljeno, neće se mijenjati one za sitno rezani duhan, cigare, cigarillose i e-tekućinu.

Jutarnji list navodi kako će trošarine na alkoholna pića, odnosno na etilni alkohol porasti za 13,2% odnosno s 5300 kuna na 6000 kuna po hektolitru čistog alkohola. Državnom proračunu to bi ove godine trebalo donijeti 34,5 milijuna kuna. Dodatno oporezivanje bezalkoholnih pića i kave proračunu bi trebalo osigurati oko 72 milijuna kuna. Pritom je novost u oporezivanju količine šećera: bezalkoholna pića bit će podijeljena u kategorije, pa će ona s najmanje šećera pojeftiniti, a više će se oporezivati energetski napici s visokim udjelom šećera

 

 

Komentiraj