Posjetite Međimurje i otkrijte čaroliju između dviju rijeka!

Autor:

FOTO: Međimurska županija

Koncept Međimurja kao zelene oaze u srcu Europe i jedine ‘Green destination’ regije u Hrvatskoj te četvrte s tom oznakom u svijetu doveo je do 5,85 % većeg broja noćenja u 2023. i čak 77 % više smještajnih kapaciteta

Naš dom je med dvemi vodami… između Mure i Drave gradimo svoje sveto mjesto pod suncem, podižemo mostove prijateljstva i suradnje jer – naš dom je na vratima naše zemlje’’, riječi su kojima je Međimurska županija protekle godine dočekala prijatelje na proslavi 30. obljetnice postojanja i Dana Međimurske županije. Bio je to trenutak u kojem je ova teritorijem mala županija, no razvojnim rezultatima među najuspješnijim regijama u državi, rezimirala pobjede koje su je dovele do titule gospodarske lokomotive Hrvatske, ali i predvodnice kontinentalnog turizma u našoj zemlji.

Zelene padine bregovitog Međimurja ukrašene čipkom vinograda smiruju se u nizinu koja se preko dviju rijeka otvara svijetu i prima ga u svoje okrilje. Za koncept Međimurja – zelene oaze u srcu Europe, unutar kojeg domaći čovjek ukrašava svoj kraj za gosta i koncept kojim čuva prirodu svoga doma, Međimurje je jedino u Hrvatskoj – i četvrta regija u svijetu – ovjenčano renomiranom nagradom za dosege u održivom turizmu – nagradom Green destination.

Na 341 metru nadmorske visine posjetitelje očekuje čuveni vidikovac na Mađerkinom bregu u općini Štrigova. FOTO: Međimurska županija

Plodove tog respektabilnog certifikata Međimurje već ubire i vidljivi su i u recentnoj analizi turističkih dosega. Tijekom 2023. Međimurska županija bilježi porast broja noćenja i dolazaka i ostvareno je 5,85% više noćenja u odnosu na godinu ranije te čak 8,43% više dolazaka nego 2022.

Župan Međimurske županije Matija Posavec naglašava da iza ostvarenih rezultata koji kontinuirano rastu, uz snažnu podršku Županije, leži vjera u vlastite snage i sposobnosti međimurskog čovjeka. „Ne stremimo masovnosti u turizmu, već kvaliteti ponude koja je snažno prepletena sa svim našim vrijednostima i posebnostima. Koliko gostu dostojno predstavljamo blago naše kulture i povijesti, toliko pažnje poklanjamo i drugim sadržajima, od gastronomskih do zabavnih i sportsko-rekreativnih. S poštovanjem se odnosimo prema našem kraju, njegovu nasljeđu i okolišu“, kaže župan Posavec, dodavši da razvojni smjer Međimurske županije kao ispravan potvrđuje i 77 posto više smještajnih kapaciteta u 2023.

VRIJEDNOST VREMENA

Vrijeme u Međimurju ima veću vrijednost. U vrlo kratkom roku turisti mogu vidjeti i doživjeti različite prirodne vizure i u sjećanje pospremiti toliko priča iz davnina, kao rijetko gdje. Jer Međimurje je malo, ali bogato sadržajima i prilikama za nezaboravne trenutke.

Koncept Ekomuzeja Međimurje malo temeljen je upravo na toj činjenici i razvija mrežu zavičajnih lokaliteta s interpretacijskim centrima koji pričaju o blagu baštine.

Župan Međimurske županije Matija Posavec kaže da iza sjajnih rezultata leži vjera u vlastite snage. FOTO: Međimurska županija

„Kandidaturom brojnih projekata nastavljamo obogaćivati mrežu zavičajnih interpretacijskih centara diljem Međimurja i upravo počinje realizacija projekta u kojem će Međimurje dobiti Palaču međimurske popevke u mjestu Donja Dubrava. Bit će to još jedan spomenik našoj popevki koju je UNESCO 2018. uvrstio na svoju reprezentativnu listu i proglasio blagom čovječanstva“, kaže župan Međimurske županije i ističe da Međimurju turizam nije cilj, već sredstvo kojim se stvara bolje okruženje i bolji život za domaće stanovništvo.

Nakon osvajanja nagrade Green destination, Međimurska županija 2023. dobila je i Suncokret ruralnog turizma Hrvatske. Zlatne povelje pripale su, u kategoriji ruralnih turističkih projekata, upravo Ekomuzeju Međimurje malo i Kući za odmor Lina koja je ranije – prva u Hrvatskoj – dobila prestižnu oznaku Ecolabel. Prije nekoliko dana upriličena je dodjela prvih certifikata Good Travel u Hrvatskoj i to u Međimurju: 14 turističkih dionika iz Međimurske županije primili su navedene certifikate kojima se nagrađuju postignuća u području održivog turizma i posvećenost visokim standardima. Riječ je o nadgradnji na certifikaciju za oznaku Green Destination i znači dodatno unaprjeđenje održivog upravljanja destinacijom i edukaciju dionika.

Tturisti u vrlo kratkom roku mogu doživjeti različite prirodne vizure kao rijetko gdje jer Međimurje je malo, ali bogato sadržajima i prilikama za izlete. FOTO: Međimurska županija

Da bi se dao vjetar u leđa turističkim dionicima, Međimurska županija svake godine povećava iznos potpora i tako stvara nove turističke proizvode. U ime dobrobiti obiteljskih-poljoprivrednih gospodarstava, također snažno uključenih u turističku ponudu, Međimurska županija pristupila je i novom, zahtjevnom procesu certificiranja za oznaku Biodistrict.

BISERI KRAJA

Dovede li vas put u Međimurje, otkrijte tajne Muzeja nematerijalne baštine – Riznice Međimurja u Čakovcu, i čaroliju nastalu u nagrađenom projektu Med dvemi vodami, gdje će vas na dvije lokacije – nadomak lijepe, hirovite Mure i u njedrima međimurskih bregova – dočekati priroda i nahraniti vas svojim mirom i snagom. Na 341 metru nadmorske visine posjetitelje očekuje čuveni vidikovac na Mađerkinom bregu, u vinorodnoj općini Štrigova. Postao je nezaobilazna turistička točka u regiji, mjesto kojem se hrli i ljeti i zimi, mjesto gdje se dočekuje i ispraća Sunce i točka s koje pogled seže do nekoliko zemalja, Austrije, Slovenije i Mađarske, a za vrlo vedrog vremena i do Slovačke. Vidikovac je podignut u velikom europskom projektu vrijednom oko milijun i pol eura i postao je jedan od simbola razvojne snage Međimurske županije koja od 2017. drži prvo mjesto u Hrvatskoj po privlačenju europskih sredstava. Mađerkin breg slavi ljepotu kraja i vrhunska međimurska vina, a vidikovac će posjetiteljima i zapjevati jer je opremljen tzv. goričkim sviralom, orguljama na vjetar.

U Međimurju svakog gosta čeka topla dobrodošlica, nezaboravan doživljaj nasljeđa iz davnina i čarolija oaze između dviju rijeka.

Međimurje je ovjenčano renomiranom nagradom za dosege u održivom turizmu. FOTO: Međimurska županija

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.