POSAVEC O ROMIMA: “Jedno je što govori Kajtazi, a drugo je što je istina”

Autor:

TOMISLAV ČUVELJAK I PIXSELL

Međimurski župan Matija Posavec prokomentirao je u N1 Studiju uživo situaciju s manjinama u Hrvatskoj nakon što su se nedavno u jednom danu u Međimurju dogodila dva ubojstva, a u nedjelju je u Imotskom spaljena lutka gay para s udomljenim djetetom.

Prije tjedan dana na području Međimurske županije dogodila su se dva ubojstva u 24 sata. Župan Matija Posavec smatra da je najvećim dijelom kriv sustav i da bi situacija sigurno bila bolja da se provode strože mjere nadzora.

“Isti dan su se dogodila dva ubojstva – jedno ujutro, jedno navečer. Stanje sigurnosti je narušeno i ne bih upirao prstom radi li se o manjini ili većini, ali upirao bih prstom u sustav. Moramo vratiii odgovornost u hrvatsko društvo i sustav da nema jednakih i jednakijih. Kad sustav zatvara oči pred problemom, onda to eskalira na najtragičniji mogući način. Apeliram da segment pravosuđa, socijalne skrbi, obrazovanja i policije uđe u svakog građanina Hrvatske, omogućimo svima prava, ali i da građanin mora poštovati svoje obaveze”, rekao je Posavec.

Otkrio je da je bio na sastanku s ministricom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te da mu je to dalo ohrabrenje.

“Bio je sastanak kod gđe Vesne Bedeković. Mogu reći da sam dobio ohrabrenje da postoji dobra volja da država pokuša riješiti taj problem. Želim vjerovati da će doći do konkretnih pomaka, država mora pojačati svoj mehaznizam. Bedeković se složila da treba uvesti kontrole. Želimo samo da se poštuju zakoni ove zemlje. Žalosno je da vi morate tražiti da se poštuju zakoni, ali nakon tri sata sastanka s ministricom dogovorili smo da ide kontrola trošenja javnog novca, da oni koji nenamjenski troše javni novac, moraju doživjeti sankcije”, rekao je Posavec.

Govoreći o situaciji u romskoj manjini, kao velik problem nameće se obrazovanje jer velik dio romske djece ne završi ni zakonski obaveznu osnovnu školu.

“Jedan broj djece upiše prvi razred, oko 50 do 60% ih dođe do 7. ili 8. razreda, 15% upiše srednju školu i 4% ih završi srednju školu. Oni izlaze iz sustava. Mi u Međimurju imamo najdostupnije obrazovanje, besplatne udžbenike za osnovnu i srednju školu, prijevoz, školska prehrana je besplatna ako je dijete u riziku od siromaštva”, ustvrdio je Posavec.

Komentirajući prozivke Veljka Kajtazija, zastupnika romske manjine u Saboru, Posavec je rekao da oni sa svoje strane rade sve što mogu, no da je suradnja dvostrani proces.

“Jedno je što govori Kajtazi, a drugo je što je istina. Podaci nisu moji nego državnih institucija. Krajem godine je na Zavodu za zapošljavanje bilo 850 pripadnika romske manjine, danas ih je manje od 500. Dakle, našli su posao. Svakome dajemo šansu, ali za suradnju je potrebna i druga strana. Kajtazi bi trebao štititi prava svoje nacionalne manjine, a to znači i poštivati obaveze. Pozivam ga da zajedno shvatimo odgovornost svakog i riješimo problem, to je u interesu svih stanovnika”, rekao je.

No, da bi se to dogodilo, i sam kaže da treba imati “jaki sustav koji bi utvrdio pravu istinu”:

“Romi se samo svode na naši i vaši, ili ste za Kajtazija ili niste. Ako jeste, onda imate sve… Znam jer mi se svaki dan obraćaju s problemima. Imamo široki spektar suradnje i podrške skupinama koje trebaju pomoć.”

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.