Portugalski turizam pao na razinu iz polovine osamdesetih

Portugalski turizam zabilježio je 2020. godine najlošije rezultate od sredine 80-ih prošlog stoljeća zbog pandemije koronavirusa i mjera blokade koje su prizemljile letove i zadržale turiste širom svijeta kod kuće.

U portugalskim je hotelima prošle godine boravilo nešto manje od četiri milijuna stranih turista, gotovo 76 posto manje nego u rekordnoj 2019. godini, izvijestio je portugalski zavod za statistiku INE u ponedjeljak.

Broj noćenja pao je 75 posto, na 12,3 milijuna, najnižu razinu od 1984. godine.

Noćenja turista iz Velike Britanije, koja spada među najveća tržišta portugalskog turizma, pala su više od 78 posto. Pao je i broj noćenja turista iz Kine i SAD-a, za 82 odnosno 87 posto.

Ukupni prihodi hotela pali su 66 posto, dijelom ublaženi lokalnim turizmom, priopćio je INE.

Vlada je priopćila da priprema paket potpore sektoru, uključujući odgodu otplate zajmova, zamjenu duga za vlasničke udjele i bespovratnu pomoć nakon što je hotelsko udruženje upozorilo da bi ove godine moglo ugasiti još 100.000 radnih mjesta ako ne dobije ciljanu potporu.

Portugal ima nešto više od 10 milijuna stanovnika a u prvom je valu pandemije prošao bolje od ostalih europskih zemalja, no u 2021. broj zaraženih i umrlih naglo je porastao pa je vlada u siječnju bila prisiljena uvesti stroge mjere blokade.

Od covida je u Portugalu umrlo gotovo 15.321 ljudi, a zaraženo je njih 785.756.

Vlada je u subotu produljila obustavu letova u Brazil i Veliku Britaniju i iz te dvije zemlje do 1. ožujka. Dopušteni su samo humanitarni i repatrijacijski letovi.

Turizam je igrao ključnu ulogu u oporavku Portugala od gospodarske i financijske krize 2010. godine, podsjeća Reuters.

Komentiraj