Portal protiv zagrebačkog rektora: “Izopačenim optužbama vodi hajku protiv žrtava”

Autor:

Nfoto

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras vodi hajku protiv žrtava seksualnog zlostavljanja na Filozofskom fakultetu, a novinarima upućuje “izopačene optužbe”. Izjavio je to u priopćenju u ponedjeljak navečer portal Telegram, odgovarajući na tvrdnje rektora Borasa koji je napao njihovu novinarku Doru Kršul, jer je objavila da je Boras navodnog počinitelja seksualnog zlostavljanja promaknuo u počasno zvanje, premda je znao za njegove čine.

Portal Telegram proteklih je dana objavio nekoliko testova o ‘seksualnom uznemiravanju’ studentica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu u kojima tvrdi da je rektor zagrebačkog Sveučilišta Boras navodnog počinitelja promaknuo u počasno zvanje iako je to znao, a Boras je te tvrdnje odlučno odbacio.

Rektor Damir Boras je u ponedjeljak izdao priopćenje u kojem je odbacio optužbe i tvrdnje navedene na Telegramu, rekavši da nakon očitovanja koje je zatražio od spomenutog profesora, utvrđenih činjenica te uvida u predočenu dokumentaciju, nije našao uporišta ni opravdanja za pokretanje postupka. Naglasio je da se Sveučilište u Zagrebu jasno odredilo kao mjesto nulte tolerancije na bilo koji oblik zlostavljanja.

Portal Telegram, pak, tvrdi da je rektor Boras službeno zaprimio potpisani dokument u kojem nekadašnja studentica opisuje kako ju je profesor s Filozofskog fakulteta kontinuirano seksualno uznemiravao.

U jednom od članaka na tom portalu, također se navodi da je rektor Boras tijekom šestogodišnjeg mandata na čelu zagrebačkog Sveučilišta znao za najmanje jednu optužbu za seksualno uznemiravanje.

Telegram je u ponedjeljak objavio, kako su naveli, ‘svjedočanstva’ još tri ženske osobe koje su optužile neimenovanog profesora za seksualno uznemiravanje. One su se javile nakon teksta koji je Telegram objavio u petak, jer su, kako kažu, prema opisima seksualnog uznemiravanja znale o kome je riječ, iako profesor nije bio imenovan u tekstu, kaže se u Telegramu.

Rektor Boras u priopćenju je istaknuo da se zagrebačko Sveučilište jasno odredilo kao mjesto nulte tolerancije na bilo koji oblik zlostavljanja. Izrazilo je snažnu potporu žrtvama i uputilo na institucionalno postupanje u slučajevima zlostavljanja ili sumnji na zlostavljanje.

Zamjerio je dekanici Filozofskog fakulteta Vesni Vlahović-Štetić da nije omogućila uvid optuženom profesoru u sadržaj izjave, ocijenivši da je izjava korištena kao argument za odbacivanje prijedloga za njegovu kandidaturu za počasno zvanje professor emeritus.

Također, optužio je Telegramovu novinarku Doru Kršul da redovito proizvodi klevetničke tekstove o rektoru.

Kao odgovor, portal Telegram je izdao priopćenje u kojem je podržao svoju autoricu, kazavši da je riječ o nagrađivanoj novinarki koja je poduzela opsežno istraživanje na serijalu, da je on obrađen po najvišim novinarskim standardima te da je Telegram na njemu dugo radio i izuzetno je na njega ponosan.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.