NIKAD JAČI Švedska mafija već broji oko 62.000 članova

Autor:

Pixabay

Policija u Švedskoj otkrila je da je približno 62.000 pojedinaca aktivno uključeno u kriminalne mreže ili ima veze s njima. A najviše zastrašuje ‘infiltracija u visoku politiku’.

Ova objava dolazi u trenutku kada se zemlja, s 10 milijuna stanovnika, već nekoliko godina bori s rastućim nasiljem povezanim s organiziranim kriminalom.

Tijekom proteklog desetljeća broj smrtonosnih pucnjava u Švedskoj se više nego utrostručio, dosegnuvši znatno više razine od onih u susjednim zemljama, piše Reuters.

Povjerenica nacionalne policije Petra Lundh izjavila je na konferenciji za medije da su identificirali 14.000 pojedinaca koji aktivno sudjeluju u kriminalnim mrežama.

Dodatno, vjeruje se da oko 48.000 osoba ima veze s tim mrežama.

Ministar pravosuđa Gunnar Strommer izjavio je da su 2022. u Švedskoj zabilježene 62 smrtonosne pucnjave.

Zastrašujuća penetracija u politički sustav

Iako se broj smrtonosnih pucnjava neznatno smanjio prošle godine, preliminarne brojke pokazuju da je u Švedskoj još uvijek zabilježeno devet puta više smrtonosnih pucnjava nego u Norveškoj, Danskoj i Finskoj zajedno.

Štoviše, broj napada s eksplozivom dosegnuo je rekordnu razinu. Strommer naglašava ozbiljnost situacije, opisujući je kao “zločin s velikom sklonošću nasilju koji ugrožava sustav”.

Ove kriminalne mreže ne samo da se bave trgovinom drogom, već i zastrašuju svjedoke, prijete socijalnim radnicima, infiltriraju se u vlasti i političke stranke te iskorištavaju starije osobe i sustave socijalne skrbi.

Mjesec rujan prošle godine označio je posebno sumornu prekretnicu, s 11 smrtonosnih pucnjava, što ga čini najsmrtonosnijim mjesecom u Švedskoj od 2019.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Marijan

prije 2 mjeseca

Prema tome Švedska se nimalo ne mora plašiti Rusije već treba svoju vojsku i policiju preusmjeriti na vlastitu mafiju.