‘Ponoćni kauboj’, jedan od najboljih američkih filmova šezdesetih, trasirao je karijeru Jona Voighta

‘Ponoćni kauboj’ (Midnight Cowboy) je drama Johna Schlesingera snimljena prema istoimenom romanu Jamesa Lea Herlihyja, s Dustinom Hoffmanom i Jonom Voightom u glavnim ulogama. Svoju je premijeru film imao 25. svibnja 1969. godine. Film je bio nominiran za sedam Oscara, osvojivši tri, od kojih se ističu onaj za najbolji film i režiju. Voight je osvojio Zlatni globus kao najbolji novajlija u svijetu filma. Jedan je od prvih igranih filmova koji su dobili rejting X zbog istinitog prikazivanja njujorške dekadencije. Kongresna knjižnica uvrstila ga je 1994. u Nacionalni filmski registar kao djelo od posebnog značenja.

Na početku filma upoznajemo naivnog Teksašanina Joea Bucka koji dolazi u New York, a da bi zarađivao kao žigolo bogatih sredovječnih žena. Međutim, naum mu ne uspijeva i on se nađe bez novca. U jednom baru susreće sitnog prevaranta Ratsa Rizza te mu ovaj obećava naći klijentice. Iako u tomu ne uspijeva, oni postaju prijatelji te Joe odlučuje pomoći Ratsu u ostvarenju njegova sna – odlaska na Floridu čija bi sunčana klima mogla pomoći njegovu izlječenju od tuberkuloze. Da bi namaknuo novac za putovanje, Joe se odlučuje na krađu.

Jedan od najpoznatijih svjetskih filmskih kritičara Roger Ebert je napisao: “Dugo nakon što je pušten u kina ‘Ponoćni kauboj’ ostao je jedan od nekoliko filmova koji su još uvijek u našem sjećanju dok su ostali jednostavno ishlapjeli. Ovo je bio film koji je trasirao Voightovu filmsku karijeru i dokazao da Hoffman, poslije trijumfa sa ‘Diplomcem’, ima mnogo potencijala u sebi – i bio je predodređen da postane jedan od najvećih karakternih glumaca svog vremena.”

Komentiraj