Pompeo s iračkim premijerom u Bagdadu

EPA/JIM LO SCALZO

Američki državni tajnik Mike Pompeo stigao je u nenajavljeni posjet Bagdadu u utorak i sastao se s iračkim premijerom i drugim višim dužnosnicima, nakon što je izrazio zabrinutost  za irački suverenitet zbog pojačanih iranskih aktivnosti u regiji.

Posjet se događa dva dana nakon što je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton rekao da je SAD u regiji postavio nosač zrakoplova USS Abraham Lincoln i borbene zrakoplove zbog “uvjerljive prijetnje iranskih režimskih snaga”.

Washington je pojačao pritisak sankcija na Iran zbog nuklearnog programa proteklih mjeseci a Iransku revolucionarnu gardu smatra terorističkom organizacijom.

“Hoću ići u Bagdad i razgovarati s tamošnjim vodstvom, uvjeriti ih da smo spremni i dalje osiguravati da Irak bude suverena i neovisna država”, rekao je Pompeo novinarima na putu u Bagdad gdje se sastao s premijerom Adelom Abdulom Mahdijem.

Upitan je li američku zabrinutost za iransku suverenost povećala prijetnja bagdadskim vlastima iz Irana, Pompeo je odgovorio: “Ne, ne, to je općenito bilo naše stajalište otkad se pojavila nacionalna sigurnosna strategija na početku Trumpove administracije”.

Pompeo je u posjet Iraku došao nakon što je otkazao planirani posjet Berlinu, navodeći kao razlog hitna međunarodna pitanja.

Komentiraj