Pompeo kaže da nema dokaza da je saudijski princ naredio ubojstvo Khashoggija

EPA/JIM LO SCALZO

Američki državni tajnik Mike Pompeo i ministar obrane Jim Mattis rekli su u srijedu da ne postoje čvrsti dokazi koji upućuju na povezanost saudijskog princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana s ubojstvom novinara Jamala Khashoggija prošli mjesec u Istanbulu.

Pompeo se obratio novinarima nakon što su on i ministar obrane Jim Mattis informirali američki Senat iza zatvorenih vrata da bi slabljenje američko-saudijskih odnosa zbog ovoga ubojstva moglo ugroziti nacionalnu sigurnost.

“Ne postoji direktno izvješćivanje koje povezuje princa prijestolonasljednika s naredbom da se ubije Jamal Khashoggi”, rekao je Pompeo.

Ipak, neki senatori su izašli s informiranja govoreći drugačije.

“Mislim da nema bilo koga u ovoj prostoriji koji ne vjeruje da je on odgovoran za to”,  rekao je republikanski senator Bob Corke, predsjednik senatskog Odbora za vanjske odnose, novinarima nakon informiranja.

Američka obavještajna služba CIA je procijenila da je princ prijestolonasljednik naredio Khashoggijevo ubojstvo do kojega je došlo 2. listopadu u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Republikanski senator Lindsey Graham je rekao kako će uskratiti svoj glas u svim ključnim pitanjima, uključujući i vladin proračun, dok ne dobije informacije o toj temi od CIA-e.

No, ministar obrane Jim Mattis je ustvrdio slično kao i Pompeo da Sjedinjene Države nemaju “odlučujući dokaz” da je princ Salman upleten u Khashoggijevo ubojstvo.

Upitan za izvješća da je CIA-ina procjena zaključila ovaj mjesec da je princ prijestolonasljednik naredio Khashoggijevo ubojstvo Mattis je uputio novinare na obavještajnu agenciju.

“Nemamo odlučujućeg dokaza da je princ prijestolonasljednik upleten, ni obavještajna zajednica niti bilo tko drugi. Nema odlučujućeg dokaza”, rekao Mattis novinarima u Pentagonu dodavši kako Sjedinjene Države i dalje očekuju da odgovorni za ubojstvo budu privedeni pravdi.

Komentiraj