Pomor glavatih želvi na Dugom otoku: More izbacilo dvanaest mrtvih kornjača

Autor:

14.06.2023..,Pula - Povratak oporavljenih kornjaca u more. Nakon oporavka u Pulskom akvarijumu na svjetioniku (Verudela) u more je vraceno 6 oporavljenih glavatih zelvi. Photo: Srecko Niketic/PIXSELL

Srecko Niketic/PIXSELL, ilustracija

More je na plažu Sakarun na Dugom otoku izbacilo tijela 12 glavatih želvi koje su, pretpostavlja se, stradale zbog jakog juga i udara o obalu.

“Nažalost tih dvanaestak jedinki želvi je tako unesrećeno da je to bilo baš sablasno vidjeti na plaži Sakarun. Kako ja često obilazim to područje vidim da je ta uvala baš pogibeljna za kornjače, posebno te glavate želve koje se u zimskom periodu ne mogu izvući iz tog plitkog prostora, kao da uđu u neki sistem koče, mreže.

Nažalost, bile su to sve velike jedinke od kojih su neki primjerci bili i do 40-50 kilograma”, kratko je za HRT ispričao Vedran Petešić, stanovnik Dugog otoka.

Znaju biti i žrtve nenamjernog ulova ribara

Što je uzrok ovom pomoru glavatih želvi zasad nije službeno poznato. Jedni nagađaju da ih jako jugo izbacilo na obalu, dok drugi tvrde da su kornjače stradale kao žrtve nenamjernih ribarskih ulova. Naime, kada se ulovle u mrežu ili u koću, kornjače ne mogu doći do zraka i utapaju se. Ponekad se uspiju izvući one koje još nisu uginule. One su tada najčešće u stanju šoka, bitno je brzo reagirati i odvesti ih u lječilišnu instituciju ili pronaći osobu koja bi im znala pružiti pomoć. Ako im se na vrijeme pruži pomoć, morske kornjače imaju velike šanse za oporavak.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.