Pomoćna ravnateljica KBC-a Split: “Trenutno je dosta mlađih osoba na respiratoru”

Pomoćna ravnateljica KBC Split Slavica Dajak gostovala je u Novom danu N1 Televizije.

Dajak je govorila o epidemiološkoj situaciji u Splitsko-dalmatinskoj županiji koja danas bilježi 134 nova slučaja od 740 testiranih.

“Brojke su lagano u porastu. Prije desetak dana broj hospitaliziranih je bio 55 posto, a sad je 69 posto. To nije drastični porast, nije nešto dramatično, ali se osjeća da brojke rastu. Najniža brojka je bila prije 10 dana kada su 54 osobe bile hospitalizirane i onda to raste postupno”, kazala je Dajak.

Broj pacijenata na respiratoru nije značajno promijenio, obično je oko deset osoba na respiratoru, kazala je.

Ima mjesta u bolnici

“Trenutno je veći broj mlađih osoba bez značajnijih komorbiditeta na respiratoru. To su relativno mlade osobe, ’60. i ’70. godište, što nismo primjećivali u drugom valu.”

Naglasila je da za sada u KBC Splitu imaju dovoljno bolničkih kapaciteta. Iako je veći dio zdravstvenih djelatnika u KBC Splitu cijepljeno, Dajak navodi da zbog opće populacije ne bi trebalo popuštati epidemiološke mjere.

“O popuštanju sigurno ne bi smjeli govoriti, onog što nam je izdano moramo se strogo pridržavati. Nikakvo popuštanje sada dok je tu britanski soj, jer kao što znamo širi se lakše”, poručila je Dajak za N1.

Komentiraj