I Poljska ima svog Zelenskog! Kako je TV voditelj postao politički moćnik

Autor:

epa11128885 Speaker of the Seimas of Lithuania Viktorija Cmilyte-Nielsen (C-R) welcomes Polish Sejm Speaker Szymon Holownia (C-L) before their meeting at the Lithuanian parliament building in Vilnius, Lithuania, 05 February 2024. Speaker Holownia is on a two-day visit to the Republic of Lithuania. The topics he intends to discuss with Lithuanian politicians include the issue of security in the context of the threat from Russia, as well as the place of Poland and Lithuania in the European Union and EU reform. Moreover, he will also discuss the rights of the Polish minority living in Lithuania.  EPA/LESZEK SZYMANSKI POLAND OUT

EPA/LESZEK SZYMANSKI

Znate li tko je najpopularniji političar u Poljskoj? Nije, kao što se moglo očekivati, novi premijer Donald Tusk, ni poraženi vođa oporbe Jarosław Kaczyński. Nije niti predsjednik, Andrzej Duda, saveznik Kaczyńskijeve stranke Pravo i pravda (PiS), koja je vodila Poljsku osam godina prije izbora prošlog listopada. Ne, najpopularniji političar u Poljskoj je novoizabrani predsjednik parlamenta Szymon Hołownia.

Čak i dobri poznavatelji poljske politike nisu dobro upoznati s Hołownijom, budući da je on novopridošlica u poljskom zakonodavnom tijelu, Sejmu. Poznat je u Poljskoj, ali donedavno ne iz političkih razloga. Više od desetljeća bio je suvoditelj TV emisije ‘Mam talent!’ (hrvatska inačica prikazuje se pod nazivom ‘Supertalnet’).

Mnogi novog poljskog predsjednika parlamenta povezuju s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. I on je prije političke karijere bio televizijska ličnost. I iako je poznat kao glumac i komičar, posebice po svojoj ulozi predsjednika Ukrajine u televizijskoj seriji ‘Sluga naroda‘, Zelenski je diplomirao pravo, no nikada nije radio kao odvjetnik ili sudac.

U spomenutoj seriji Zelenski je glumio srednjoškolskog nastavnika povijesti koji igrom slučaja postaje predsjednikom Ukrajine i hvata se u koštac s problemima kroz koje država prolazi. Serija ‘Sluga naroda’ jedan je od najuspješnijih televizijskih projekata u ukrajinskoj povijesti, što je Zelenskom osiguralo ogromnu popularnost. Profesionalnu političku karijeru započinje u ožujku 2018. kad je osnovao političku stranku pod nazivom ‘Sluga naroda’. Već iduće godine objavio je i kandidaturu za predsjedničke izbore 2019. godine. Za predsjednika je izabran u travnju 2019. godine, kad je s čak 70 posto glasova premoćno pobijedio protivnika Petra Porošenka.

Prvi ‘debitant’ Maršal

Funkcija predsjednika poljskog parlamenta igra ključnu ulogu, piše u analizi za Guardian Wojciech Orliński. U poljskom političkom sustavu, službeni naslov uloge je “Marszałek Sejmu” (Maršal Sejma), a autoritet je veći od onog koji je dodijeljen Hołownijinoj britanskoj kolegici, Lindsay Hoyle. Ta funkcija nosi vojne konotacije, i to ne bez razloga. Maršal Sejma ima svoje sigurnosne snage, Maršalovu gardu. Njegova primarna zadaća je održavanje reda u parlamentu. Stoljećima prije, rasprave u Sejmu ponekad su eskalirale u pravo nasilje, a posebna elitna postrojba formirana je za zaštitu kralja i drugih VIP osoba.

U poljskom redoslijedu prednosti, maršal Sejma je na drugom mjestu (premijer je tek na četvrtom!). Od 1989. godine zamjenjuje predsjednika Poljske u slučaj upražnjenosti tog ureda. On može učinkovito ugasiti bilo koji projekt tako što će ga jednostavno isključiti iz redoslijeda rasprave – umjesto toga ga spremiti u takozvani ‘Maršalov zamrzivač’. Ima snažne ovlasti protiv filibusterstva; može isključiti mikrofon bilo kojeg člana parlamenta ili čak narediti svojim stražarima da uklone svakog posebno neposlušnog člana.

Važnost predsjednika znači da je ta uloga tradicionalno rezervirana za iskusne političare. Szymon Hołownia prvi je ‘debitant’ parlamentarac koji je izabran za ‘Maršala’ od pada komunizma. U politiku se Hołownia prebacio iz zabave jer ga je, kako je rekao, frustrirao nedostatak ideja o budućnosti. Poljska politika doista je velikim dijelom usredotočena na prošlost – glavni argumenti često se svode na to tko je što kome učinio prije mnogo godina. Pokrenuo je stranku pod nazivom Poljska 2050, koja je 2023. stvorila politički savez desnog centra pod nazivom Treći put. Udružio je snage s Tuskovom proeuropskom centrističkom Građanskom koalicijom prije izbora u listopadu prošle godine.

Postao pravi politički celebrity

U početku je Hołownijin projekt bilo lako odbaciti. Iako nije neuobičajeno da slavna osoba ili milijarder uđe u parlament u Poljskoj, oni rijetko imaju značajne funkcije i brzo im dosade. No, ovaj put je drugačije. Čak i oni koji su svoj glas dali Hołowniji bili su iznenađeni njegovim uzdizanjem na mjesto predsjednika parlamenta. Veterani PiS-a sigurno su podcijenili njegove sposobnosti. Iskustvo stranačkih čelnika koji su započeli svoju parlamentarnu karijeru 1989. godine, u nemirnoj politici Sejma, moglo je sugerirati da će lako nadmašiti Hołowniju. Ipak – doživjeli su šok!

Hołownia je napravio domaću zadaću, naučio je napamet svako parlamentarno pravilo, propis i presedan. Dosad je iz ovog ‘okršaja’ sa starom gardom izašao ne samo neozlijeđen, nego i kao politički celebrity.

Pokušaj prisilnog ulaska dvojice bivših ministara (imali su kaznene presude i kao takvima zabranjen im je pristup Sejmu čak i nakon predsjedničkog pomilovanja) nije dobro prošao za PiS. Podsjetimo, poljska policija uhitila je u siječnju u predsjedničkoj palači dvojicu svojih bivših čelnika, bivšeg ministra unutarnjih poslova i njegova zamjenika. Optužbe protiv Mariusza Kaminskog i Macieja Wasika novi su elementi u sporu koji će vjerojatno biti jedan od mnogih tijekom kohabitacije vlade i predsjednika iz različitih političkih tabora. Vrhovni sud odredio je prošle godine da se slučaj treba ponovno otvoriti, a u prosincu su Kaminski i njegov zamjenik Maciej Wasik osuđeni na dvije godine zatvora zbog zlouporabe ovlasti. Hołownia je istaknuo da presuda iz prosinca znači da su Kaminski i Wasik izgubili zastupničke mandate. No obojica su to demantirali i planirala su doći na iduću sjednicu.

Poljski predsjednik pomilovao dvojicu zatvorenih bivših ministara

Svi navijaju za ovu vrstu heroja – novaka koji dolazi u borbu s veteranima i pobjeđuje, unatoč svim izgledima. To donekle objašnjava njegovu popularnost. Obećao je da će modernizirati i povući Sejm u 21. stoljeće, otvoriti ga višem nadzoru tiska i javnosti, i iskorijeniti prakse koje su se ustalile pod PiS-om.

U Sejm unio humor i oštri sarkazam

U emisiji ‘Mam talent!’ Hołownia je tješio i hrabrio nervozne natjecatelje. I u parlamentu se uvijek doima smirenim i pristojnim, ali je unio humor i tračak oštrog sarkazma. Kad je Kaczyński ‘zagrmio’ da bez dvojice spomenutih ministara ‘Sejm više ne postoji’, Hołownia mu je uzvratio: “Ako ne postojimo, onda bismo vas možda trebali prestati plaćati?”

Nuspojava ovog strelovitog uspjeha je iznenadni porast gledanosti televizijskih parlamentarnih zasjedanja – ili ‘Sejmflix’, kako se danas nazivaju. Službeni kanal Sejma na YouTubeu trenutno ima 741.000 pretplatnika, dvostruko više od britanskog parlamenta. To se uglavnom svodi na Hołownijinu ‘izvedbu’.

Za nešto više od godinu dana pred Poljskom su sljedeći predsjednički izbori. Još uvijek nema službenih izjava, ali očekuje se da će se Hołownia kandidirati, a za sada ankete pokazuju da bi ušao u drugi krug. Sigurno je da će se o Hołowniji još puno pričati i pisati.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.