Poljska produljila privremene kontrole na granici sa Slovačkom

Autor:

epa10898973 Polish Border Guard officers control vehicles on the temporary checkpoint at on the Polish-Slovak border in Chyzne, southern Poland, 04 October 2023. A new survey has shown a clear majority of the Polish public (72.8 percent) are in favor of the introduction of border controls. Some EU countries, including Poland, have reintroduced border checks in response to a migration crisis affecting some of the bloc's member states.  EPA/Grzegorz Momot POLAND OUT - ATTENTION EDITORS: CAR PLATE PIXELATED AT SOURCE.

EPA/Grzegorz Momot

Poljska je produljila privremene kontrole na svojoj granici sa Slovačkom do 22. studenoga kao odgovor na stalne napore migranata da uđu sa slovačkog teritorija.

Broj migranata koji stižu u Slovačku, većinom s Bliskog istoka i iz Afganistana, porastao je 11 puta na gotovo 40.000 ove godine, pokazuju podaci slovačke vlade objavljeni u listopadu.

“Granične kontrole… produljuju se za razdoblje od 3. studenog 2023. do 22. studenog 2023.”, navodi se u uredbi poljskog ministarstva unutarnjih poslova i uprave.

Privremene kontrole na granici sa Slovačkom uvedene su 4. listopada, a Varšava kao razlog navodi “ozbiljnu prijetnju ilegalne imigracije na poljsko-slovačkom dijelu državne granice”. Mjera je kasnije produljena do 2. studenoga.

Prema najnovijoj uredbi, granica se može prijeći preko osam cestovnih i tri željeznička prijelaza te jedanaest pješačkih prijelaza.

Poljska, Slovačka, Češka, Mađarska, Austrija i Njemačka dio su otvorene šengenske zone Europske unije.

Njemačka je u rujnu uvela kontrole na granicama dok se zemlje suočavaju sa sve većom migracijom, a EU sklapa novi pakt o migracijama koji će preispitati pravila za postupanje s ilegalnim dolascima.

OZNAKE: poljska, Slovačka

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.