Poljska oporba ublažila stajalište o abortusu. Žele pridobiti mlađe birače

Glavna poljska oporbena stranka zatražila je u četvrtak izmjene zakona koje bi omogućile abortus na zahtjev majke, što je značajna promjena politike uslijed žestoke polemike o abortusu u toj većinski katoličkoj zemlji.

Iako je centristička Građanska platforma (PO) promijenila stajalište, malo je vjerojatno da će zakon izmijeniti aktualni saziv parlamenta čiji mandat istječe 2023.

Ustavni sud koji je u listopadu prošle godine uveo gotovo potpunu zabranu abortusa dokinuo je tri desetljeća dugi konsenzus u Poljskoj, da je abortus dopušten u slučaju silovanja, incesta, prijetnji za zdravlje majke ili u slučaju oštećenja fetusa.

Presudu je podržala nacionalistička vlada, a protiv nje su mladi koji su za liberalizaciju abortusa u skladu s europskim trendovima.

Spolni odgoj

PO je u četvrtak objavio da bi ženama trebalo omogućiti abortus do 12. tjedna trudnoće, nakon konzultacija s liječnikom i psihijatrom. Stranka se također zalaže da veću dostupnost spolnog odgoja i umjetne oplodnje te testiranje roditelja.

“To je odgovor na očekivanja birača. Jasno stajalište o ovome pitanju”, rekao je predsjednik PO-a Borys Budka.

Politički analitičari kažu da bi mladi birači, koji su tjednima prosvjedovali zbog odluke ustavnog suda, mogli biti ključni za ishod parlamentarnih izbora 2023.

Komentiraj