Poljska od Njemačke traži reparacije za WWII

Autor:

Poljski predsjednik Andrzej Duda rekao je u razgovoru za nedjeljno izdanje dnevnika Bild kako Poljska od Njemačke još uvijek očekuje isplatu reparacija za štete počinjene tijekom Drugog svjetskog rata.

„Prema mojim spoznajama, reparacija nije završen proces“, rekao je Duda u razgovoru za dnevnik Bild.

Nekoliko dana uoči njemačko-poljskih konzultacija na razini vlada, Duda je govorio o vještačenju prijašnjeg poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog, iz kojeg proizlazi da ratne štete u Poljskoj nikada nisu bile isplaćene.

To se posebice odnosi na glavni grad Varšavu koju je njemačka vojska tijekom Drugog svjetskog rata gotovo potpuno uništila.

“Radi se o istini i preuzimanju odgovornosti“, rekao je Duda. Objasnio je da je i jedna poljska parlamentarna skupina isto tako potvrdila kako „reparacije nisu riješene“.

Predstavnici vladajuće stranke PiS u Poljskoj u travnju su izračunali da bi Njemačka Poljskoj morala isplatiti oko 700 milijardi odštete.

Njemačka odbija isplate reparacija pozivajući se na sporazum iz pedesetih kojim su se Sovjetski Savez, a poslije i Poljska odrekli njemačkih reparacija.

Prema međunarodnom pravu zahtjevi za ratnim reparacijama zastarijevaju nakon 30 godina.

Međutim, konzervativna stanka u Poljskoj odbacuje valjaost tog dokumenta ističući da je bio potpisan pod prisilom Sovjetskog Saveza.

Duda je to rekao prije očekivanih poljsko-njemačkih konzultacija u petak u Varšavi.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i nekoliko ministara iz njezine vlade trebaju u Varašvi razgovarati s premijerom Mateuszom Morawieckim.

Privatno njemački diplomati ocjenjuju da Poljska pitanje ratnih odšteta ne postavlja toliko radi naplate odšteta koliko da se time posluži kao polugom pritiska za potporu Berlina u pregovorima s EU o proračunu i mogućim sankcijama kojima Europska komisija prijeti Varšavi zbog kršenja europskih propisa u pravosuđu.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.