Politički napad? Britanska vlada zamrzava visinu pretplate za BBC

Autor:

K. Mitch Hodge on Unsplash

Britanska vlada priopćila je u ponedjeljak da na dvije godine zamrzava visinu audiovizualne pristojbe i općenito dovela u pitanje takav način financiranja BBC-a, što je ocijenjeno kao politički napad u času kada je Boris Johnson umiješan u skandale.

“BBC je velika nacionalna ustanova koja zauzima jedinstveno mjesto u našoj kulturnoj baštini (…), ali u času kada se obitelji bore s velikim porastom životnih troškova, ne možemo tek tako tražiti od kućanstava koja teško rade da plaćaju još veću televizijsku pristojbu”, rekla je u parlamentu ministrica kulture Nadine Dorries.

Najavila je da će visina pristojbe, koju BBC želi povećati na 180 funta, biti zamrznuta na 159 funta (190 eura) do 2024., a zatim će se “povećavati u skladu s inflacijom u iduće četiri godine”.

Dorries je tijekom vikenda na Twitteru dala do znanja da 2027. želi ukinuti pretplatu.

Mjera je podigla buru jer je BBC institucija u Velikoj Britaniji koja prolazi kroz osjetljivo razdoblje, pritiješnjena između nastojanja da privuče mlađu publiku, oštrih kritika vlasti zbog navodnog nedostatka objektivnosti i smanjenja proračuna koje je zadnjih godina već dovelo do velikog rezanja troškova.

Richard Sharp, predsjednik audiovizualne grupacije i Tim Davie, izvršni direktor, rekli su priopćenju da su “razočarani” i istaknuli da pretplata odražava “najbolji omjer kvalitete i cijene”.

Mediji pišu da je ova odluka dio paketa mjera s populističkim naglascima koja premijeru Borisu Johnsonu treba omogućiti da pridobije glasove baze.

Johnson proživljava najgoru krizu od dolaska na vlast u ljeto 2019. nakon otkrića o organiziranju zabava u Downing Streetu dok su u Velikoj Britaniji bile na snazi stroge epidemiološke mjere.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.