GLAZBA U DRUGOM PLANU Ovo su sporni stihovi zbog kojih je Izrael pod povećalom Eurosonga

Autor:

Eurovision.tv

Situacija se zakuhala nakon što su stihovi pjesme October Rain pjevačice Eden Golan procurili u medije ranije, a Izrael prijeti da će se povući s Eurosonga ako organizatori pokušaju cenzurirati njegovu prijavu. No, njegovu diskvalifikaciju ionako traži više zemalja.

Prema dnevnom listu Israel Hayom, pjesma se odnosi na žrtve Hamasovih napada 7. listopada, uz stihove koji uključuju: “Svi su bili dobra djeca, svako od njih”, piše BBC.

Organizator Eurovizije, Europska radiodifuzna unija (EBU), kaže da trenutno procjenjuje pjesmu i podsjeća da, u znak neutralnosti, pravila natjecanja zabranjuju političke poruke.

Prethodnih godina EBU je prisilio nekoliko predstavnike da promijene svoje tekstove. Godine 2009. Gruzija se povukla iz natjecanja nakon što je njihova predložena prijava – We Don’t Wanna Put In – odbijena zbog očitih referenci na ruskog predsjednika.

U izjavi o ulasku Izraela u 2024., organizatori su rekli: “EBU je trenutno u procesu pomnog razmatranja teksta, procesa koji je povjerljiv između EBU-a i emitera dok se ne donese konačna odluka. “Ako se pjesma iz bilo kojeg razloga smatra neprihvatljivom, emiteri tada imaju priliku poslati novu pjesmu ili novi tekst”.

Međutim, izraelska javna televizija, KAN, rekla je da će odbiti svaki zahtjev za izmjenom teksta.

“Treba napomenuti da što se izraelske radiodifuzne korporacije tiče, nema namjere zamijeniti pjesmu. To znači da ako ga ne odobri Europska radiodifuzna unija, Izrael neće moći sudjelovati u natjecanju koje će se održati u svinju u Švedskoj”, objavili su.

‘Skandalozna’ odluka

KAN je također potvrdio da su procurili stihovi pjesme October Rain točni te je potom čitav tekst objavio na svojoj web stranici.

Opisana kao “dirljiva i moćna balada”, pjesma se temelji na refrenu “Još sam mokar od ove listopadske kiše”.

U stihu Golan pjeva: “Tko vam je rekao, momci, ne plačite/ Sati i sati/ I cvijeće/ Život nije igra za kukavice”.

Referenca na cvijeće je značajna, prema Israel Hayomu, jer je to vojni sleng za ratne žrtve.

Pjesma završava na hebrejskom: “Nema više zraka za disanje / Nema mjesta / Nema mene, iz dana u dan”.

Iz KAN-a kažu da je izraelski ministar kulture Miki Zohar kontaktirao predsjednika EBU-a i zatražio da povjerenstvo odobri pjesmu.

“Ministar je u svom pismu napisao da je Izrael u jednom od svojih najsloženijih razdoblja te da se ta činjenica ne može zanemariti pri odabiru pjesme koja će ga predstavljati”, izvijestila je televizija.

Pišući na X-u (bivšem Twitteru), Zohar je rekao da bi bilo “skandalozno” diskvalificirati pjesmu.

“Pjesma Izraela, koju će izvesti Eden Golan, dirljiva je pjesma, koja izražava osjećaje naroda i zemlje ovih dana, a nije politička”, dodao je.

“Svi se nadamo da će Eurovizija ostati glazbeni i kulturni događaj, a ne politička arena – gdje zemlje sudionice mogu iznijeti svoju posebnost i nacionalizam na pozornicu kroz glazbu. Pozivam Europsku radiodifuznu uniju da nastavi djelovati profesionalno i neutralno te da ne dopusti da politika utječe na umjetnost”, zaključio je Zohar.

Pozivi na diskvalifikaciju sa svih strana

Osim toga, glazbenici iz drugih zemalja koje sudjeluju na Euroviziji pozvali su na suspenziju Izraela zbog rata u Gazi.

U prosincu je islandsko Udruženje skladatelja i tekstopisaca objavilo izjavu u kojoj se navodi da je izraelska vojna akcija učinila njegovo sudjelovanje nespojivim s događajem “koji karakteriziraju radost i optimizam”.

Slični prosvjedi podignuti su u Finskoj, Norveškoj, Danskoj i Švedskoj, a nekoliko ih je podsjetilo da je Rusija diskvalificirana zbog invazije na Ukrajinu prije dvije godine.

Do sada su se organizatori Eurovizije opirali pozivima na isključenje Izraela, govoreći da su situacije u Ukrajini i Gazi različite.

“Usporedbe između ratova i sukoba složene su i teške i, kao nepolitička medijska organizacija, ne možemo ih raditi”, naveo je u izjavi Noel Curran, glavni direktor Europske radiodifuzne unije.

“Razumijemo zabrinutost i duboko ukorijenjena stajališta oko trenutnog sukoba na Bliskom istoku”, rekao je. Međutim, dodao je, Eurovizija “nije natjecanje između vlada”.

“EBU je usklađen s drugim međunarodnim organizacijama, uključujući sportske sindikate i saveze i druga međunarodna tijela, koji su u ovom trenutku na sličan način zadržali svoje uključivo stajalište prema izraelskim sudionicima na velikim natjecanjima”, zaključuje se u priopćenju.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.