Pokraj Siska počeli radovi na prvom društvenom domu iz programa Saveza Roma “Kali Sara”

Autor:

09.06.2023.,Sisak,Capraske Poljane - Svecanost pocetka radova na izgradnji drustvenog doma za potrebe lokalne romske zajednice  u organizaciji Saveza Roma u RH "KALI SARA". Radove je otvorila predsjednica KALA SARA Suzana Krèmar, saborski zatupnik Veljko Kajtazi te ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH Alen Tahiri. Dogadjaju je,kao izalanik Vlade RH nazocip ministar Marin Piletic i sisacko-moslavacki zupan Ivan Celjak.  Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL

Nikola Cutuk/PIXSELL

U romskom naselju Capraške Poljane pokraj Siska u petak je na svečan način obilježen početak radova na izgradnji prvoga društvenog doma iz programa Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “Kali Sara”, vrijednog 9,5 milijuna kuna. 

Dom površine 450 četvornih metara, u čijem će prostoru djelovati više romskih udruga Capraških Poljana, bit će središte društvenog i kulturnog života, te programa predškole, a trebao bi biti završen do travnja iduće godine. Za naselje od 600 stanovnika, na sisačkoj periferiji, trebao bi postati središte društvenog života, istaknuto je na svečanosti.

Zajedničko polaganje kamena temeljca

Zajedničkim polaganjem temeljnog kamena, početak radova su obilježili ministar rada, mirovinskog sustava obitelji i socijalne politike Marin Piletić, predsjednica Saveza Roma u RH  “Kali Sara” Suzana Krčmar, saborski zastupnik Veljko Kajtazi, sisačko-moslavački župan Ivan Celjak te ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH Alen Tahiri.

Uvjerenje kako će budući romski centar u Capraškim Poljanama postati ishodišna točka kvalitetnijega društvenog života i integracije, izrazio je ministar Piletić.

“Suradnjom s romskom nacionalnom manjinom ova je Županija u posljednjih nekoliko godina dokazala kako se zajednički može mnogo učiniti. Memorijalnim centrom u Uštici smo dokazali kako ne smijemo zaboraviti romsku povijest, iz koje moramo učiti i na njoj temeljiti daljnju suradnju”, rekao je Piletić.

Župan Celjak je napomenuo kako su društveno domovi u pravilu sjedišta civilnog društva u pojedinim sredinama. U Capraškim Poljanama, rekao je, djeluje više udruga koje sada dobivaju prostor za rad, čime će se unaprijediti kvaliteta života u naselju.

Kako je najavio, Županija će se uključiti u projekt osiguranjem dijela potrebnih sredstava za završetak i opremanje doma.

Osigurano 80 posto sredstava

Nakon što je zahvalio svima uključenima u projekt, Veljko Kajtazi je rekao kako je već osigurano oko 80 posto potrebnih sredstava. Izrazio je uvjerenje kako će do Svjetskog dana Roma, 8. travnja, svi radovi biti završeni i dom otvoren. Podsjetio je kako je u suradnji s Vladom RH već ranije u naselju izgrađeno višenamjensko sportsko igralište.

Kako je napomenula Suzana Krčmar, društveni domovi su za romska naselja, koja su uglavnom na periferiji gradova, vrlo važni, jer postaju središta društvenog života. Kroz edukativne aktivnosti oni postaju i važna obrazovna središta.

Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, kao stručna služba Vlade RH, angažiran je na ostvarenju operativnih programa Vlade za razdoblje od 2020. do 2024. godine, rekao je Alen Tahiri. I ovaj dom je jedan objekt u duhu pluralnog i tolerantnog društva, kako bi se svi građani RH ravnopravno uključili u društveni život, rekao je.

Svečanosti su bili nazočni predstavnici Vijeća romske nacionalne zajednice u Sisačko-moslavačkoj županiji te brojni mještani Capraških Poljana.

VELJKO KAJTAZI: ‘Ima predrasuda prema nama Romima kao neradnicima, ali opasno je kada to javno govori političar’

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.