‘Poklon’ Ustavnog suda odbjegloj braći Mamić! “Argumentacija iz odluke lijepi je temelj za Europski sud”

Koncem prošlog mjeseca odjeknula je vijest da je Ustavni sud, u velikom pravosudnom obratu, ukinuo presudu kojom je Damir Vrbanović pravomoćno osuđen na tri godine zatvora te naložio da mu se sudi ponovno – ali pred drugim sudom. Ustavni se sud tako našao u situaciji da u istome predmetu odbije ustavne tužbe nekih okrivljenika, a neke usvoji. Naime, prvo je na sjednici u studenome odbacio tužbe braće Mamić, a sada je usvojio onu Vrbanovićevu.

I Zdravko i Zoran Mamić, danas s bosanskohercegovačkim adresama, u svojim su ustavnim tužbama protiv pravomoćne presude istaknuli da nisu imali pravično suđenje jer su suci koji su im sudili bili korumpirani, a sam je Zdravko Mamić rekao da je davao novac trojici sudaca osječkoga Županijskoga suda kako bi ga oslobodili. No, njihove je tužbe Ustavni sud odbacio jer su oni svoja saznanja o korupciji iznijeli tek nakon pravomoćne presude, a i sami su kreirali takvu situaciju jer su – upravo oni davali mito.

Pravosudni obrat! Ustavni sud ukinuo pravomoćnu presudu protiv Vrbanovića

Suđenje braći Zdravku i Zoranu Mamiću, Damiru Vrbanoviću i  porezniku Milanu Pernaru, koji je na kraju jedini od aktera ovog postupka iza rešetaka, originalno je i prebačeno sa zagrebačkog na osječki sud, zbog njihova poznanstva s brojnim zagrebačkim sucima i plaćenog angažmana nekoliko sudaca u arbitražnim tijelima HNS-a, a u pozadini je lebdjela i činjenica da se bivši predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić javno deklarirao kao prijatelj Zdravka Mamića, donosi Damir Petranović u novom broju Nacionala.

To je suđenje bilo povezano s brojnim kontroverzama – sam Zdravko Mamić svojedobno se javno pohvalio da ‘poznaje predsjednike svih županijskih sudova u Hrvatskoj’, odnosno da je s brojnima od njih i prijatelj, pa je postalo gotovo nemoguće organizirati suđenje u bilo kojem dijelu države za koje on naknadno neće moći dokazati – ili barem pokušati dokazati – da nije bilo pravično.

Taj će se problem nesumnjivo ponovno pojaviti nakon što on i njegov brat iskoriste prošlotjedni poklon Ustavnog suda te na Europskom sudu za ljudska prava pokušaju srušiti svoju presudu. Jedna od odvjetnica iz Mamićeva pravnog tima Sandra Marković prošloga tjedna nije krila zadovoljstvo spomenutim ‘poklonom’, kazavši da je ‘argumentacija iz odluke Ustavnog suda jedan lijepi temelj za Europski sud’.

Nacional je još u veljači 2016. godine pisao kako se Ustavni sud zbog Hrvatskog nogometnog saveza našao u velikom skandalu.

Naime, ocjenu ustavnosti Zakona o sportu tada je, u ime HNS-a, potpisao Damir Vrbanović, u ono vrijeme još osumnjičen za zločinačko udruživanje sa Zdravkom Mamićem. Predmet je, pisao je Nacional, ekspresno dan u rad sucu Marku Babiću, koji je pak bio pod mjerama zbog – Mamića.

Zašto se Ustavni sud 2016. zbog HNS-a našao u velikom skandalu

Ponašanje Ustavnog suda tada je ponovno izazvalo ozbiljnu sumnju u njihovu nepristranost i to u trenutku kada je iz niza razloga i njegovo postojanje dovedeno u pitanje.

“Takvo ponašanje Ustavnog suda predstavlja skandal i svojevrsnu šaku u oko javnosti, ali i većem dijelu političke scene koji je prihvatio činjenicu da je došlo vrijeme za radikalne promjene u najvažnijem sportu u državi, koje bi se trebale provesti upravo primjenom osporavanog Zakona o sportu”, objavio je Nacional.

Tekst Damira Petranovića o ‘poklonu Ustavnog suda’ pročitajte u novom broju Nacionala.

Skandaloznim ukidanjem presude Vrbanoviću, Ustavni sud stvorio uvjete za obrat i oslobađanje odbjeglih Zdravka i Zorana Mamića

Komentiraj