POJAČANJA! Helena Puljiz glavna urednica portala nacional.hr, Blaž Zgaga imenovan urednikom istraživanja Nacionala

Autor:

Dražen Breintefeld, NFOTO

Višestruko nagrađivani slovenski istraživački novinar Blaž Zgaga ponovno se od travnja pridružuje Nacionalu kao urednik istraživanja. Među ostalim, vodit će novu jedinicu za novinarska istraživanja koja će se fokusirati na temeljita i dugoročna novinarska istraživanja u Hrvatskoj, jugoistočnoj Europi kao i na globalne priče s područja Balkana.

Zgaga je redovito pisao za Nacional između 2016. i 2022. i bio je autor brojnih kompleksnih istraživanja, uglavnom u suradnji s partnerima mreže Europska istraživačka suradnja (EIC), Der Spiegelom, Mediapartom, Politikenom i drugima u tom razdoblju. Novinarsku karijeru započeo je u tada glavnom slovenskom listu Delo 1993. godine i tijekom svoje karijere prikupio je sedam međunarodnih nagrada i dvije nacionalne nagrade za umjetnost. Osim toga, Zgaga je autor knjižne trilogije o trgovini oružjem tijekom jugoslavenskih ratova devedesetih kao i nagrađivane kazališne predstave. Pokrivao je regiju Balkana u globalnim istraživanjima Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara (ICIJ) i bio je autor i predavač predmeta Istraživačko novinarstvo za Executive Education program na College of Europe u Natolinu u Poljskoj.

Neki subjekti njegovih istraga suočeni su s milijunskim novčanim kaznama ili zatvorskim kaznama poslije objavljivanja, uključujući i bivšeg slovenskog premijera Janeza Janšu koji je proveo šest mjeseci u zatvoru nakon otkrića podmićivanja kod kupnje oklopnih vozila Patria. Tijekom pandemije covida-19 pohađao je program „Novinar u rezidenciji“ u jednom od najboljih poslovnih fakulteta na svijetu Chicago Booth u SAD-u, a zatim se prebacio na karijeru državnog službenika kao tajnik u Uredu ministra pri Ministarstvu pravosuđa Republike Slovenije u lipnju 2022.

“Prilika za stjecanje takvog uvida i iskustva kao i uvid u unutarnje funkcioniranje države na najvišoj razini, svakom bi novinaru mogli biti iznimno vrijedni i dragocjeni. Međutim, shvatio sam da u sadašnjim nesigurnim vremenima mogu mnogo više doprinijeti javnom interesu i društvu u novinarskoj ulozi“, rekao je Zgaga.

Jedna od zadaća Nacionalove istraživačke jedinice odgovorne glavnom uredniku bit će obuka i razvoj novih generacija istraživačkih novinara. Dodatni iskorak u razvoju svojih online aktivnosti i web stranice Nacional je nedavno učinio i angažiranjem poznate novinarke Helene Puljiz za glavnu urednicu portala nacional.hr. Helena Puljiz već se 30 godina profesionalno bavi novinarstvom. Višestruko je nagrađivana novinarka, urednica unutarnje i vanjske politike i komentatorica u vodećim hrvatskim tiskanim i internetskim medijima, a radila je i kao dopisnica nekoliko europskih medijskih kuća.

Jedina je europska novinarka koja je, nakon što se na vlastitoj koži suočila s političkim zloupotrebama tajnih službi, što je otkrio upravo Nacional, tužila i pobijedila državu zbog kršenja osobnih građanskih, profesionalnih medijskih i ljudskih prava.

Suurednica je „Bijele knjige, kronike prijetnji i napada na novinare 1990-2011“, Zbor istraživačkih novinara 2011.; koautorica je knjige „Istraživačko novinarstvo“, Bešker i Obad 2004.; suosnivačica i bivša predsjednica Zbora istraživačkih novinara te suosnivačica i bivša članica Upravnog odbora Zaklade Nezavisna – za slobodno novinarstvo. Urednica je i 50-ak književnih izdanja. Tijekom dugogodišnje karijere profesionalno se usavršavala u vodećim svjetskim medijima, poput BBC-ja i Reutersa, a kao stipendistica Freedom Foruma proučavala je američki medijski sustav i međunarodno izvještavanje na New York Universityju. Godine 2016. bila je proglašena Komunikatoricom godine.

„Velika mi je čast i golem profesionalni izazov biti glavnom urednicom portala nacional. hr, a medijskoj kući Nacional News Corporation privukla me i činjenica da je riječ o uredništvu i novinarima poznatima po nepotkupljivosti.

Tijekom protekla tri mjeseca započeli smo graditi integriranu multimedijsku platformu nacional.hr, koja već sad bilježi značajan rast u svim segmentima, a koja će biti središnje mjesto informiranja hrvatskih građana, ali i svih koji žele točno, pošteno i brzo biti informirani o stanju u Hrvatskoj i šire“, izjavila je Helena Puljiz.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.