Pogledali smo HBO dokumentarac “Allen v. Farrow” o kojem će se još dugo pričati

Do 1992. godine Woody Allen bio je slavljeni redatelj, scenarist i glumac, trostruki osvajač Oscara, za režiju i scenarij filma „Annie Hall“ te za scenarij filma „Hannah i njezine sestre“. Bio je u 12-godišnjoj vezi s glumicom Miom Farrow koja je u tom razdoblju glumila u 13 njegovih filmova. Ona je u tu vezu ušla sa sedmero djece, troje iz prethodnog braka sa skladateljem Andreom Previnom, te još četvero usvojenih. Željela je dijete i s Allenom, ali kako nije uspjela zanijeti tako da je odlučila usvojiti još jedno dijete, djevojčicu Dylan Farrow. Ipak, 1987. godine ostala je trudna te su ona i Allen dobili sina Satchela koji je kasnije promijenio ime u Ronan Farrow. Bez obzira na devetero djece, nisu živjeli zajedno već svatko u svom stanu, u blizini Central parka na Manhattanu. Iako je Allen isprva govorio kako nije zainteresiran za očinstvo, s vremenom je promijenio stav te je poželio, što se i dogodilo, službeno usvojiti dvoje djece koje je Mia Farrow usvojila, a to su bili Dylan Farrow i Moses Farrow. Naoko idilična situacija prekinuta je u siječnju 1992. godine kada je Mia Farrow pronašla fotografije tada 21-godišnje Soon-Yi Previn. Na tim fotografijama njena kći, koju je usvojila tijekom braka s Previnom, bila je potpuno gola, a autor fotografija bio je Allen. Bilo je potpuno jasno da je tada 56-godišnji Allen u vezi sa Soon-Yi Previn. Bio je to kraj veze između Woodyja Allena i Mie Farrow. No, taj skandal zasjenio je daleko veći iz kolovoza iste godine, a to je bila optužba Mie Farrow kako je Woody Allen seksualno iskoristio tada 7-godišnju Dylan Farrow. Svi ovi događaji tema su HBO četverodijelnog serijala „Allen v. Farrow“ koji se počinje prikazivati u ponedjeljak, 22. veljače.

Autori serijala su Kirby Dick i Amy Ziering, do sada dva puta bili nominirani za nagradu Oscar za svoje dokumentarce „Twist of Faith“ (2005), koji se bavio seksualnim zlostavljanjem u katoličkoj crkvi, i „The Invisible War“ (2012) koji se bavio seksualnim zlostavljanjem u američkoj vojsci. I stoga im tema koja je obilježila odnos Mie Farrow i WoodyjaAllena nije strana, dapače. Međutim, ono što ih je limitiralo u ovom serijalu jest činjenica da ni Woody Allen niti itko tko mu „drži stranu“ i smatra ga nevinim nije želio sudjelovati u snimanju. S druge strane, osim Mie Farrow, u serijalu govore Dylan i Ronan Farrow, govori sestra Mie Farrow i njena dugogodišnja prijateljica. Govori bivša djevojka njenog sina, govori i tužitelj Frank Maco, govori niz osoba koji svi odreda kažu kako je nepobitno da je Woody Allen seksualno iskoristio Dylan Farrow. Kako Allen ne sudjeluje u serijalu, tako su autori odlučili iskoristiti audio verziju prošlogodišnje autobiografske knjige Woodyja Allena „Apropos of Nothing“ u kojoj je iznio i svoje viđenje događaja  s početka devedesetih godina. Oni koji su pročitali knjigu vrlo će brzo zaključiti da u serijalu nisu korištene najvažnije tvrdnje koje je Allen iznio o tim događajima. Osim toga, u serijalu se čuje glas Woodyja Allena prilikom telefonskih razgovora s Miom Farrow. Mia Farrow je snimala te razgovore nakon njihovog razlaza a kao razlog snimanja navodi kako su joj djeca rekla da on snima te razgovore pa bi trebala i ona.

„Allen v. Farrow“ je dokumentarni serijal nakon kojeg velika većina gledatelja više neće imati nikakve sumnje, Woody Allen je seksualno napastovao svoju usvojenu kći Dylan Farrow. On je to napravio u obiteljskoj kući u Connecticutu, veza s Miom Farrow se već raspala zbog njegove veze sa Soon-Yi Previn, a on je odlučio posjetiti djecu, s čime se Mia Farrow složila. Kada je došao u kuću, nije bilo ni Mie Farrow ni njene prijateljice koje su prošetale do dućana, s djecom su bile dvije dadilje i jedna mentorica. Prema njihovom svjedočenju, na 20 minuta izgubili su iz vida Allena i Dylan Farrow. Kada se Mia Farrow vratila u kuću bila je prestravljena kada je shvatila da su njih dvoje bili na neko vrijeme izvan nadzora. Sedmogodišnja Dylan Farrow tada govori svojoj majci da ju je tata dirao po intimnim dijelovima tijela, na što Mia Farrow uzima kameru i tijekom dva dana snima svoju kći koja joj govori što joj je tata radio. Na tim snimcima, prikazanima u serijalu, sedmogodišnja Dylan Farrow govori kako ju je tata odveo u potkrovlje i gurnuo joj prst među noge, odnosno u vaginu.

Sve ove optužbe poznate su javnosti ali te optužbe nikada nisu sudski potvrđene. I zato se autori serijala bave ponovnom analizom događaja i istraga koji nisu doveli do podizanja optužbe protiv Woodyja Allena. Vodile su se dvije istrage, u državama New York i Connecticutu. U New Yorku ključni su bili razgovori dječjih psihologa sa Dylan Farrow koji su zaključili kako djetetovi iskazi nisu vjerodostojni, kako postoji sumnja da je Dylan Farrow bila instruirana od svoje majke, zbog čega optužba nije podignuta. No, u dokumentarcu se navodi kako su zaključci dječjih psihologa pogrešni i kako postoje brojne sumnje, od prevelikog broja razgovora psihologa i djeteta do toga da su psiholozi uništili bilješke iz razgovora s djetetom, što se nikada ne radi. Po njima se radi o zataškavanju jer Woody Allen je moćna osoba. Druga istraga, ona u Connecticutu, nije dovela do podizanja optužnice jer, kako je rekao državni tužitelj Frank Maco, on nije želio izlagati Dylan Farrow dodatnoj traumi time što bi morala svjedočiti na sudu. I pored toga, Maco govori kako je uvjeren da ju je Woody Allen seksualno napastovao.

U knjizi „Apropos of Nothing“ Woody Allen kaže kako se radi o osveti Mie Farrow koja se nije mogla pomiriti s činjenicom da ju je Woody Allen varao s njenom usvojenom kćerkom. Allen u knjizi tvrdi kako mu je Mia Farrow rekla „ti si uzeo moju kći, ja ću ti sada uzeti tvoje najvoljenije“, misleći pri tome na Dylan i Ronana Farrowa. I stoga je instruirala i izmanipulirala Dylan Farrow da ispriča priču o seksualnom napastovanju. Inače, film se ne bavi zanimljivom pričom o tome kako postoji sumnja da Ronan uopće nije sin Woodyja Allena. Kako Mia Farrow dugo nije mogla zatrudnjeti sa Wooodyjem Allenom iznenađenje je bila njezina trudnoća. Uskoro se počelo pričati kako je pravi otac djeteta Frank Sinatra, bivši suprug Mie Farrow. Allen je znao za te priče ali je javno rekao kako nikada neće tražiti DNK analizu kako bi se utvrdilo je li on ili nije otac Ronana Farrowa. Što se tiče izjava Franka Maca, Woody Allen ih smatra smiješnim i u knjizi navodi kako bi Frank Maco učinio sve samo da ga optuži za seksualno napastovanje ali suočen sa manjkom dokaza odustao je od toga. I to je, po Allenu, ključan razlog njegovog odustajanja od podizanja optužnice a ne izbjegavanje dodatnog traumatiziranja djeteta.

Sve to garnirano je analizom Allenove redateljsko-scenarističke karijere i brojnim filmovima u kojima su u prvom planu veze između mlađih djevojaka i starijih muškaraca. Najvažniji je primjer film „Manhattan“ u kojem tada 18-godišnja Mariel Hemingway glumi Tracy dok je njezin partner u filmu upravo Woody Allen. Poznato je da je temelj za njen lik bila Christina Engelhardt, model s kojim je Woody Allen bio u vezi 1976. godine kada je ona imala 16 godina. Ona se također pojavljuje u serijalu, potvrđuje navode o njihovoj vezi, ali kaže kako Allen nije znao koliko je tada imala godina. „Ja mu nisam rekla, on me nije pitao. A izgledala sam starije“, rekla je Christina Engelhardt.

Nakon što je Allen pravosudno oslobođen sumnje, podigao je tužbu protiv Mie Farrow jer je želio dobiti skrbništvo nad troje djece – Ronanon, Mosesom i Dylan. Tvrdio je da je Mia Farrow psihički nestabilna osoba, ali sud je povjerovao njenim tvrdnjama da je besprijekorna majka. Uz to, sud je zaključio kako su sumnje da je Woody Allen seksualno napastovao svoju kći Dylan i te kako utemeljene i zato skrbništvo nad djecom dobiva Mia Farrow.

Činilo se da je time priča okončana, Woody Allen neokrznut je nastavio snimati filmove, pa je tako od 1993. do 1998. čak pet puta bio nominiran za Oscara. No, djeca su u međuvremenu narasla i kada se činilo da će ovaj slučaj pasti u zaborav godine 2014. tada 29-godišnja Dylan Farrow odlučila je po prvi puta izaći u javnost s tvrdnjama kako ju je Woody Allen napastovao kao sedmogodišnjakinju. Napisala je otvoreno pismo koje je objavljeno u New York Timesu i to samo tri tjedna nakon što je Allen dobio Zlatni globus za životno djelo. U tom pismu opisuje kako ju je on napastovao, kao što i u ovom serijalu do u detalje opisuje taj događaj, kao i traume koje su je godinama nakon toga pratile i odražavale se na njen život. Primjerice, kaže kako su srednjoj školi nije imala dečka, tek je s jednim započela vezu, ali je vrlo brzo pobjegla u strahu od intimnosti. U izlasku u javnost podržao ju je dvije godine mlađi brat Ronan Farrow koji je u međuvremenu postao poznati novinar, naročito nakon što je 2017. godine velikim tekstom u magazinu The New Yorker raskrinkao Harveya Weinsteina kao seksualnog predatora. Upravo je Ronan Farrow  2016. godine svojim otvorenim pismom objavljenim u magazinu The Hollywood Reporter podigao veliku prašinu. Bio je to prvi dan filmskog festivala u Cannesu kojeg je te godine otvorio film Woodyja Allena „Cafe Society“, a Ronan Farrow napisao je kako vjeruje svojoj sestri i zapitao se zašto se moćne osobe poput Allena ne smije propitivati vezano za sumnje u seksualno napastovanje. Kazna za The Hollywood Reporter zbog objavljivanja tog pisma bilo je skidanje njihovog novinara s liste onih koji će intervjuirati Allena i ekipu filma „Cafe Society“.

Pad Harveya Weinsteina i jačanje #MeToo pokreta značilo je preispitivanje Allenovih postupaka s početka devedesetih. No, Allen je tada izjavio kako bi se on trebao naći na posteru za #MeToo pokret jer je u njegovim filmovima glumio velik broj žena i nikada se niti jedna nije požalila na neugodne situacije na setu. Ta izjava nije naišla na odobravanje javnosti, pa je kompanija Amazon Prime raskinula ugovor s njime po kojem mu je trebala financirati četiri njegova slijedeća filma. On je od ta četiri snimio samo jedan, „Kišni dan u New Yorku“, Amazon Prime ga se odrekao tako da film nije prikazan u američkim kinima ali je prikazan u kinima u ostatku svijeta. Woody Allen ne snima više u Americi jer nitko ne želi financirati i prikazivati njegove filmove, ali pronalazi financijere u Europi pa je tako njegov posljednji film „The Rifkin’s Festival“ snimljen u Španjolskoj.

I dok su Dylan Farrow i Ronan Farrow opetovano ponavljali optužbe na račun Woodyja Allena, Soon-Yi Previn, s kojom se Allen u međuvremenu vjenčao i usvojio dvoje djece, te Moses Farrow, koji danas ima 43 godine, ga brane. Oni tvrde kako su kao mali bili žrtve maltretiranja Mie Farrow. Oni se ne pojavljuju u ovom serijalu, dok se Ronan Farrow čudi Mosesovim riječima tvrdeći kako je uvijek podržavao Dylan Farrow i govorio joj kako joj sve vjeruje. Na kraju serijala, Mia Farrow je rekla za Woodyja Allena „Da ga barem nikada nisam srela“.

Komentiraj