Počinje One Take Film Festival – 20 godina jednog kadra

Autor:

One Take Film Festival/Facebook

One Take Film Festival, posvećen filmovima nastalima u jednom kadru, ove godine obilježava 20 godina osnutka, a održat će se od 13. do 15. listopada u Dokukinu KIC i Kinoklubu Zagreb.

Od 58 filmova u konkurenciji 13. izdanja je 26 filmova iz 19 zemalja, od Španjolske, Francuske, Grčke, preko Australije i SAD-a do Nepala i Indonezije, od čega je 25 kratkometražnih i jedan dugometražni film.

O najboljem odlučuje žiri – multimedijalna umjetnica Tanja Dabo, prošlogodišnji festivalski pobjednik Niklas Bauer i umjetnički ravnatelj prvih šest izdanja One Takea Goran Kovač.

Filmovi se ove godine ponajviše bave nestalnim ljudskim prirodama, motivima otuđenosti, egoizma te složenih intimnih svjetova na ovaj ili onaj način nezadovoljnih, razočaranih i frustriranih osoba.

Detalji i isječci njihovih života nerijetko prikazani s crnohumornim ili ironijskim odmakom, ponekad uz naznake tragedije i melodrame ili pak prema farsi i burleski, najavljeno je. Dio autora bilježi sitne i naoko nevažne detalje iz našeg okruženja, detalja koje u svakodnevnim jurnjavama niti ne primjećujemo, a ponekad su esencija života.

Filmovi će se prikazivati i u ostalim programima, a svi će biti dostupni i na webu festivala.

Crno-bijeli filmovi programa Black And White Take vraćaju nas na filmske početke kada je jedan kadar bio jedini način filmskog izričaja, statični kadrovi One View, One Takea pokazuje svu zanimljivost svijeta čak i kada se promatra samo jedno mjesto, dok se filmovi koji ne odgovaraju u potpunosti strogim pravilima zadanog okvira jednog kadra, ove godine njih pet, prikazuju u programu Almost One.

U Dokukinu KIC 8. i 9. listopada prikazuje se retrospektiva Dvanaest pobjednika, s filmovima laureata, od prvog igranog filma Fabrizia Prade, do Niklasa Bauera, te Analogne sanjarije njemačkog fotografa i filmaša, gosta festivala, Telamacha Wiesingera.

U prostorima Poljske kulturne udruge “Mikolaj Kopernik“, 5. i 6. listopada postavit će se izložba „Dva desetljeća u svakom kadru”, s kadrovima pobjedničkih naslova od 2003. do 2022., plakatima pojedinih festivalskih izdanja, katalozima, festivalskim nagradama.

U sklopu izložbe moći će se pogledati i jedan od najdugovječnijih festivalskih programa One Take in Space, ove godine pod nazivom „Okna filmskih motiva”.

Nakon dodjele nagrada i projekcije pobjedničkog filma, festival će se zatvoriti Last Take-om, iranskim filmom Hesama Rahmania, „Prijevara”, koji miješa vjere i nacije, stvarnost i video igre izmičući se iz političkog konteksta zemlje iz koje dolazi.

Ljeto na Zagrebačkom Velesajmu: Novi festival neafirmiranih umjetnika

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.