Počinje Međunarodni festival čipke u Lepoglavi

Međunarodni festival čipke, GODAR

Ovog petka (14. rujna) Lepoglava će se pretvoriti u europsku prijestolnicu čipke.

Uz festivalske izložbe, radionice baštinjene i suvremene čipke i živi tkalački stan, posjetitelji će cijelog vikenda moći uživati u 22. Međunarodnom festivalu čipke.

Ako vas zanima kako nastaju čipka, logožar ili licitarsko srce te koliko je vremena vrijednim lepoglavskim čipkaricama potrebno za izradu predmeta od čipke, pozivamo Vas da se pridružite ovogodišnjem Festivalu čipke koji će se održati od 14. do 16. rujna. Svečano otvorenje i podizanje festivalske zastave će biti u petak (14. rujna) u 18 sati u šatoru na terasi restorana ‘Ivančica’ u Lepoglavi.

Program Festivala počinje već ujutro, od 10 sati, i to predavanjima i radionicama. Riječ je o najznačajnijem događaju u Lepoglavi fokusiranom na promociju domaće čipke te povezivanje hrvatskih i europskih čipkarskih centara. Festival se održava od 1997. godine, a od 2010. je pod pokroviteljstvom ureda za UNESCO.

Brojni izlagači iz Hrvatske, Italije, Mađarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Poljske izlagat će svoje radove od čipke u Pavlinskom samostanu, budućem muzejskom prostoru ispred samostana i Domu kulture, a ispred župne crkve bit će i živi tkalački stan. U postavi će biti nadstolnjaci, haljine, šeširi, bluze i nakit od čipke, dok su studenti Tekstilno-tehnološkog fakulteta pripremili i obuću s motivima lepoglavske čipke. Naravno, tu će biti izložena i čipka domaćih autorica, Snježane Varović i Zadruge lepoglavske čipke.

Međutim, kako ne bi sve ostalo tek na teoriji, ove godine organizatori su pripremili i mnoštvo zanimljivih radionica. Primjerice, na jednoj od njih koja će se održati prvog dana Festivala od 13 do 17 sati, ovisno o stupnju predznanja, polaznicima će se ponuditi početni i napredni modul izrade lepoglavske čipke, izrada licitara, vezenje motiva na platnu i slično. Radionice pletenja čipke bit će i u Domu kulture od 10 do 17 sati, dok se drugi dan Festivala spomenuta radionica seli u Pavlinski samostan. Večer je rezervirana za vatromet i multimedijalni show s motivom čipke u atriju Pavlinskog samostana.

Međunarodni festival čipke pod visokim je pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar-Kitarović te pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Ministarstva turizma Republike Hrvatske, Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske, Hrvatskoga povjerenstva za UNESCO, Hrvatske turističke zajednice Varaždinske županije i Grada Lepoglave.

Komentiraj