Inozemni ured Grada Beča

Počinje iznajmljivanje električnih romobila u Beču

Na bečkim se ulicama može uočiti sve više mopeda i električnih romobila, a uskoro bi ih moglo biti još i više.

Grad Beč izdao je  prije nekoliko dana dozvolu poduzećima koja će diljem grada iznajmljivati električne romobile. Budući da su električni romobili pravno definirani kao bicikli, za njihove vozače vrijede ista pravila kao i za bicikliste, tj. poštivanje prometnih znakova, pridržavanje brzinskih ograničenja i zabrana vožnje po nogostupima. Električni romobili osim toga moraju biti parkirani tako da ne smetaju ostalim sudionicima u prometu.

Ovu odluku, koja između ostalog dopušta maksimalno 1500 “e-rollera“ po iznajmljivaču, pozdravila je i dogradonačelnica Beča, Maria Vassilakou, koju raduje što Bečani sve više koriste različite oblike kretanja po gradu. Naglašava da “gradska vlast kontinuirano podržava slobodu kretanja suvremenim preuređenjem grada”.

Prvi ponuđači na bečkom tržištu američka su sharing poduzeća Bird i Lime koja su prisutna u mnogim američkim gradovima, ali i Parizu i Bruxellesu. Iznajmljivanje električnih romobila provodi se putem aplikacije.

Za firme koje će ubuduće iznajmljivati električne romobile važi obavezna akreditacija, registracija i obilježavanje svakog romobila.

Komentiraj