Počelo je! Evo kako u praksi doista izgleda novi model odvoza otpada u Zagrebu

Krenuo je novi model prikupljanja i odvoza otpada u Zagrebu. Tko bude bacao manje miješanog komunalnog otpada, plaćat će manje račune. Ipak, novi model izazvao je mnoge nedoumice i protivljenje građana.

Zasad je otvoren tek jedan set podzemnih spremnika, a do proljeća je obećano njih 50 od 150 planiranih.
Poanta je razvrstavanje otpada i čišćenje grada od kanti i smeća, kažu gradske vlasti. Tvrde i da će prvo upozoravati, a tek onda kažnjavati. Iako u centru malo revnije nego u ostatku grada.

“Tu će biti stroži režim zbog same činjenice da ne možemo imati ZG vrećice usred dana po ulicama”, poručio gradonačelnik Tomislav Tomašević.

No, očito se naišlo na probleme. Naime, stanari jedne zgrade na Knežiji požalili su se da spremnik jednostavno ne prolazi kroz vrata smetlarnika, a po novom režimu sve spremnike treba skloniti s javnih površina i staviti pod ključ. Zbog straha od kazni, zatražili su kante, ali ih još nisu dobili.

Dosad je 50 posto spremnika prebačeno s javnih površina, tvrde u gradskoj upravi. Mnogi kritiziraju jer po novom modelu još nije izgrađen niti jedan tipizirani box koji služi kao alternativa. Dvjesto je rješenja, dvjesto zahtjeva. Dok su u proceduri vlasnici se neće kažnjavati.

Dosad je kupljeno pola milijuna paketa ZG plavih vrećica, a bilo bi ih i više da nema nestašice za koju gradonačelnik krivi pogrešne procjene trgovina pri nabavi.

U Zagrebu na snazi novi model odvajanja otpada: Kućanstva plaćaju fiksni i varijabilni dio

Komentiraj