POBIJEDIO FIFU Brazilac koji je izumio sudački sprej dobit će odštetu

Autor:

Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) morat će Brazilcu Heineu Allemagneu isplatiti novčanu odštetu u još nepoznatom iznosu jer je izumio sudački sprej, tvrdi njemačka agencija DPA, a prenosi STA


Allemagne je izumio sprej koji širom svijeta suci koriste za označavanje pri izvođenju slobodnih udaraca, a nakon godina pravnih bitaka kojima je tražio odštetu od FIFE, dobio je spor.

U utorak je Vrhovni sud Brazila odbio FIFA-inu žalbu i naredio savezu da plati odštetu Allemagni i njegovoj tvrtki Spuni Comercio de Produtos Esportivos zbog nepropisnog korištenja njegovog izuma.

EPA/MOAHAMED MESSARA

Allemagne je 2000. izumio sprej kojim suci označavaju poziciju slobodnog udarca i živog zida. Sprej koristi južnoamerička nogometna konfederacija CONMEBOL od 2009. godine, a prva ga je upotrijebila FIFA na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine.

Allemagne je FIFA-u optužio za zlouporabu patentiranog proizvoda i od nje tražio 37 milijuna eura, a još nije poznato kakvu će odštetu platiti FIFA.

EPA/NICK SOLAND

“Pobijedio sam FIFA-u u svakom pogledu. Ovo je priča o Davidu i Golijatu. FIFA je div, a bila je to 23-godišnja bitka”, rekao je Allemagne za Globo.

Usput budi rečeno, predsjedni Fife Gianni Infantino prošle je godine zaradio 4,66 milijuna dolara, uz povišicu od 33 posto u odnosu na 2022. godinu.

Plati čovjeku, Gianni.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.