Plenković: “Zabranit ćemo rad nedjeljom, osim 16 nedjelja u godini, male firme neće plaćati članarinu HGK, Zlatu Đurđević nećemo podržati”

Autor:

Photo: Zaslon ekrana N1 Televizije

Vladajuća većina sastala se u četvrtak poslijepodne i raspravljala o aktualnim temama. Govorilo se o stanju u zdravstvenom sustavu i situaciji s koronavirusom, zahtjevu za opozivom ministra Vilija Beroša te izmjenama zakona o HGK. Nakon sastanka novinarima su se obratili premijer Andrej Plenković i ministar gospodarstva Tomislav Ćorić.

“Donijeli smo odluku da nađemo program mjera poput sektora prijevoza, događaja, brodara i turističkih agencija. Išli bismo sa setom mjera koji bi im omogućio da se pripreme za sezonu”, kazao je Plenković.

Koncept za Hrvatsku gospodarsku komoru

Dodao je kako su predstavili koncept za HGK.

“Ministar Ćorić je predstavio koncept promjena u HGK-u i koncept promjena Zakona o trgovini, a ministar Aladrović predstavio je detaljno daljnje korake u reformi sustava socijalne skrbi”, rekao je premijer, te dodao da su raspravljali i o drugim važnim temama, poput obnove.

“Razgovarali smo o Zakonu o trgovini i zakonu koji regulira rad Hrvatske gospodarske komore. Zakon o trgovini podrazumijeva pitanje rada nedjeljom. Ideja je da se rad nedjeljom zabrani osim 16 nedjelja u godini, uzeli bismo u obzir turističku sezonu.

Što se tiče zakona o HGK, on ima tri važne točke, ona društva koja su članovi HGK a plaćaju najmanju članarinu, oni ne bi plaćali ništa. Oni veći bi nastavili plaćati. Prihodi bi se smanjili za 60-ak milijuna kuna, a nadomjestio bi se prihodima HGK na tržištu ili sredstvima iz pojedinih resora na koja se naslanjaju aktivnosti HGK. To bi podrazumijevalo i racionalizaciju broja zaposlenih u HGK”, rekao je Plenković.

Neće podržati kandidatkinju predsjednika Milanovića

Plenković je rekao i kako HDZ nije promijenio svoj stav i neće podržati kandidatkinju predsjednika Milanovića Zlatu Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda.

“Nećemo je podržati jer je sudjelovala u kršenju procedure. Pristala je ići u protuzakonitu proceduru, a izbor predsjednika Vrhovnog suda nije mjesto higijeničara pa da ne bismo poštovali zakon. Stvar je sasvim jasna i što se tiče vladajuće većine, mislim da tu stavovi konvergirani”, rekao je.

Neće komentirati postupak protiv bivšeg ministra Kuščevića

Nije želio komentirati optužnicu protiv Lovre Kuščevića, kojeg USKOK optužuje za zloporabu položaja i vlasti.

“Došao je u tu fazu da ga neću komentirati”.

 

Uskok podigao optužnicu protiv bivšeg ministra i načelnika Općine Nerežišća Kuščevića: Optužuju ga za zloporabu položaja i ovlasti

 

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.