PLENKOVIĆ U SALZBURGU “Otvorenih pitanja za Hrvatsku više nema”

HINA/ Vlada RH

Hrvatski premijer Andrej Plenković danas je sudjelovao na neformalnom summitu Europske unije u Salzburgu. U izjavi novinarima kazao je kako se razgovaralo o ilegalnim migracijama.

“Nastojimo maksimalno zaštiti našu granicu koja je najdulja nešengenska vanjska granica EU. 1351 kilometar je naša granica duga, dulja nego ona između Finske i Rusije. S te strane se vidi pozitivna odgovornost Hrvatske koja s 6500 policajaca čuva granicu, naglasak je stavljen na suradnju sa susjednim zemljama. Kada je riječ o Frontexu želimo da potencijalne snage na zakonit način, a to je uz sporazume o statusu s nama susjednim državama, budu pojačanje za granične policije susjedih zemalja.

Ili jačati najdalju vanjsku EU granicu pa onda ove zemlje između nas i Bugarske u Rumunjske i Grčke i na taj način spriječiti migracijski priljev na Hrvatsku. Iskustvo koje imamo s letjelicom Frontexa koja je bazirana u Zadru od srpnja je izuzetno pozitivno. Svi su svjesni važne uloge Hrvatske u sprječavanju veće dinamike i intenziteta istočnomediteranske i balkanske rute”, rekao je Plenković nakon sastanka, kako prenosi N1.

Na sastanku se, dodao je Plenković, razgovaralo i o viznom sustavu. Naglasio je kako je suradnja Hrvatske i BiH u sprečavanju ilegalnih migracija dobra. “Što su snažniji kapiciteti BiH u pogledu kontrole granice, tada će biti manje ilegalnih prelazaka u EU”, rekao je premijer.

Danas će se, kaže premijer raspravljati o borbi protiv teorizma i elektroničkog kriminala kao i o Brexitu. “Otvorenih pitanja za Hrvatsku više nema, naši su građani u jednakom tretmanu kao i drugi glede slobode kretanja. Sada je važna politička zrelost”, naglasio je.

Komentiraj