PLENKOVIĆ “Bit ćemo prva Vlada koja će smanjiti PDV”

Autor:

XVIII: Opći izvještajni sabor HDZ-a održava se u subotu u Košarkaškom centru Dražen Petrović u Zagrebu, a najveća hrvatska stranka na njemu bi trebala donijeti novi stranački Statut.

Predsjednik HDZ-a i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković s govornice je poručio da je HDZ opetovano dokazao da je HDZ najjača stožerna stranka u Hrvatskoj.

“Tko će u Hrvatskoj provesti reforme i tko će je povesti naprijed ako ne Hrvatska demokratska zajednica”, zapitao je okupljene hadezeovce Plenković.

“Borimo se i za uspješnu Hrvatsku u kojoj će svi živjeti dostojno od svoga radi i mirovine, za Hrvatsku u kojoj će zdravstvena skrb biti na najvišoj razini, za Hrvatsku u kojoj će poduzetnici moći lakše poslovati… Za Lijepu našu, zemlju marljivih ponosnih i otvorenih ljudi, za Hrvatsku u kojoj je ključna politička snaga jak, okupljajući i moderan HDZ”, poručio je Plenković praćen burnim pljeskom oko pet tisuća članova i simpatizera stranke u dvorani košarkaškog centra Dražen Petrović.

Premijer je istaknuo ključne prioritete za budućnost zemlje: demografsku revitalizaciju Hrvatske, osnaživanje gospodarstva i smanjivanje poreza, posebno PDV-a do kraja ove godine, dovršetak strateških infrastrukturnih projekta iz energetike, poput terminala za ukapljeni plin na Krku, i prometa – izgradnju Pelješkog mosta.  Prioritetna  je također i uloga HDZ-a u budućnosti Hrvatske “jer je to jedina stranka koja ima snagu okupiti ljude različitih profila ali jednog državotvornog i domoljubnog svjetonazora, kako one u zemlji tako i ine izvan nje.”  S tim u vezi najavio je  mogućnost dopisnog glasovanja za Hrvate iz dijaspore.

“Također treba maksimalno koristiti sidro koje imamo u EU i NATO-u i to kroz spremnost za ulazak u Schengen i osiguravanje granica, zatim kroz predsjedanje EU nakon samo sedam godina članstva i u konačnici kroz uvođenje eura, rekao je Plenković.

Sve to, naglasio je, mogu ostvariti samo slogom. “Kad smo složni i u najgorim uvjetima HDZ je nepobjediv. Ta sloga, snaga i zajedništvo želim da nas krasi i u godinama koje su pred nama”, rekao je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković na kraju  jednosatnog izlaganja na stranačkom saboru.

Karlo Ressler predstavio je novi Statut HDZ-a koji je izrađivan pet mjeseci, podsjetivši da je aktualni statut stranke donesen na stranačkom saboru 2000., prije punih 18 godina.

“Bilo je to u jednom sasvim neusporedivom društvenom i političkom okruženju. Zato je postao nedovoljno koherentan. Hrvatsko društvo se mijenja i zato se mijenja i Statut HDZ-a. Želimo biti ukorak s vremenom”, poručio je Ressler.

Otvorenu raspravu oko Statuta započeo je zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić.

“Mi nikada nismo bili niti ćemo biti domoljubi sa skraćenim radnim vremenom”, poručio je Brkić dodavši kako “naša Hrvatska zaslužuje bolje, mi rješavamo probleme, naši protivnici posrću i ne rade ništa.”

“Borimo se danas za tradiciju, za Katoličku crkvu, za one koji razmišljaju da odu iz Hrvatske. Moramo se boriti i jače. Bili smo ratnici u obrambenom ratu, moramo biti i ratnici u miru za naše građane. Ne smijemo dopustiti da Hrvatsku preuzmu oni kojima je interes samo osobni interes. Naši protivnici oklijevaju, posrću i ne rade ništa. Dužni smo graditi politiku po mjeri čovjeka, nikako se ne smijemo više skrivati iza teških odluka i biti zatočenici naše prošlosti”, rekao je Brkić.

“Čuvajmo ovaj naš brod HDZ-a, ne dopustimo da ga itko nagne, moramo biti odgovorni i jedinstveni. Bili smo i jesmo i bit ćemo pobjednici u budućnosti”, izjavio je dodavši kako će se 30. svibnja opet slaviti kao Dan državnosti.

“Budimo ponosni i čvrsto stisnimo barjake hrvatske”, zaključio je Brkić.

Ministar Krstičević najavio je da će se dva borbena aviona, koje je Hrvatska nedavno nabavila, zvati Bljesak i Oluja.

Šef Kluba HDZ-a Branko Bačić s pozornice je kritizirao Most: “Ova tanka vladajuća većina nastala je jer se naš prijašnji partner nije znao nositi s jednom od najvećih gospodarskih kriza. Ova tijesan vladajuća većina može omogućiti reforme”.

Hadezeova europarlamentarka Ivana Maletić poručila je da je HDZ ima kapaciteta voditi Hrvatsku služeći svom narodu.

“Tu smo da čujemo svoj narod, da im budemo u potpori i pomoći. Sve se može, nema više ne može”, poručila je Maletić, dodavši da je HDZ stranka poštenih i časnih ljudi.

“Drago mi je što danas usvajamo Statut čija je poruka da je svaki naš član i svaki glas jednako važan i vrijedan. Mi nismo elitistička stranka koja u uskim krugovima donosi odluke, mi smo stranka svojih članova i cijelog naroda. Za nas su naš narod i naša domovina elita. Pogledajte koje mlade imamo. S njima nam nije mjesto na dnu ljestvice konkurentnosti. Pozdrav mladima, oni koji su još ostali. Ima stara poslovica da ne možeš drugoga povesti na put ako taj hod nisi ishodao sam. Mi smo stranka koja je ishodala put istine. Bilo nas je ovdje preko 5.000, naša stranka ima 200.000 stranaka, stranka je poštenih i časnih ljudi i ponosim se svima vama. Baš zato jer predstavljamo vas takve,” rekla je Maletić.

“Nitko nema pravo nemetati svoje misli i svoju volju. Bog je ljude stvorio kao slobodna bića koja imaju pravo izbora i nitko im to pravo ne smije oduzeti. Mi imamo viziju i ciljeve i zajedno ćemo ih ispuniti ali samo uvažavajući različita stajališta”, nastavila je.

“Korupciju i sukobe interesa ne toleriramo i ne prihvaćamo. Oni nikad nisu kolektivni. Ne mogu se vrezati za stranku, narod ili državu. Uvijek imaju ime i prezime i onaj tko je odgovoran, taj odgovara”, upozorila je Maletić.

Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković na Saboru je podnio orgnizacijsko-poslovno izvješće rada stranke.

“Razdoblje između dva sabora obilježili su burni politički događaju. Samo mjesec dana od prošlog Sabora tadašnja Vlada gubi povjerenje, a tadašnji predsjednik tomislav Karamarko podnio je ostavku”, podsjetio je prisutne hadezeovce Jandroković.

“Napravili smo jedinstven pothvat, iz skoro izgubljene situacije ostvarili smo veličanstvenu pobjedu”, dodao je Jandroković, a stranačke kolege podsjetio je i da su zbog “nekorektnog” ponašanja Mosta trebali tražiti nove partnere.

“Saborska većina je stabilna unatoč svim pokušajima destabilizacije. To smo pokazali i jučer”, izjavio je Jandroković, dodavši kako je “HDZ najjači”.

“Nećemo dozvoliti destruktivcima da nas ruše! Za to nam treba zajedništvo! Uvažavajmo jedni druge!”, zaključio je predsjednik Sabora.

Pozdravni govor na saboru održao je Manfred Weber koji je Hrvatsku nazvao ponosnom zemljom. Drugi pozdravni govor održao je bugarski premijer Bojko Borisov.

Dragan Čović, šef HDZ-a BiH poručio je hadezeovcima da je čitav hrvatski narod i čitav HDZ BiH s njima.

Uoči samog sabora, izjave su dali istaknuti HDZ-ovci koje su novinari pitali za mišljenje o aktualnoj političkoj situaciji. Domagoj Ivan Milošević izjavio je da Vlada nije trebala donositi Lex Agrokor, ni postavljati izvanrednog povjerenika, dok je HDZ-ova europarlamentarka Ivana Maletić rekla kako će vidjeti hoće li biti kritična u svom govoru. HDZ-ov veteran Vladimir Šeks izjavio je kako će se najesen afera Hotmail činiti kao “bura u čaši vode,” javlja N1.

HDZ-ovi gosti na skupu su predsjednik Kluba zastupnika Europske pučke stranke Manfred Weber, bugarski premijer Bojko Borisov, te predsjednik HDZ BiH i član Predsjedništva BiH Dragan Čović, i razni drugi predstavnici diplomatskog zbora, braniteljskih udruga, sindikalnih središnjica, znanstvenog, kulturnog, sportskog života..

Na HDZ-ovu saboru s posebnim se zanimanjem očekuje Plenkovićevo izvješće, stranački sabor održava se, naime, nakon izbijanja afere Hotmail i odlaska iz Vlade bliske premijerove suradnice, potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić.

Mediji su proteklih dana špekulirali da bi zbog spomenute afere s mailovima između ministrice Dalić i članova grupe Borg koja je pisala lex Agrokor, pozicija predsjednika HDZ-a mogla biti uzdrmana, no Plenković i ministri to odbacuju, jedinstveni su u ocjeni da će sabor HDZ-a pokazati jedinstvo, snagu i zajedništvo.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.