NE ŠTEDI PROTIVNIKE Plenković: ‘Grbin je abdicirao na presici, Milanović je irelevantan. Benčić? Bolje bi bilo da se bave…’

Autor:

25.03.2024., Krapina - U Festivalskoj dvorani Krapina odrzana je svecanost povodom 34. obljetnice osnutka Hrvatske demokratske zajednice u Krapinko-zagorskoj zupaniji. Andrej Plenkovic Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Tomislav Miletic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković obratio se javnosti u utorak nakon održane sjednice Predsjedništva HDZ-a gdje je komentirao aktualna događanja u Hrvatskoj.

Na početku govori kako su na sjednici predsjedništva HDZ-a bavili izbonog kampanjom koja je počela te da su “malo analizirali”. “Dostigli smo Mađarsku koja je ušla u EU prije punih devet godina“, rekao je o rastu BDP-a.

Danas su mnogi kandidati predstavili liste i programe, kaže premijer, dodajući kako je atmosfera pozitivna. “Jasno je u ovim izborima, imamo odabir koji je pred hrvatskim biračima nastaviti li s obnavljanjem povjerenja nama i našim partnerima ili riskirati i dati povjerenje, primjerice, Peđi Grbinu koji je abdicirao prije izbora, ovima koje okuplja kršitelj Ustava i onima bi sa svojim programom Hrvatsku vukli nazad u međunarodnu izolaciju”, govori premijer Plenković.

Plenković govori o nikad većoj zaposlenosti. “Stabilnost, pouzdanost, sigurnost… Spremni za sve izazove s kojima se Hrvatska može suočiti na temelju politike modernog suverenizma. Ozračje je pozitivno, veselimo se još jednoj kampanji. Nadamo se da će odabir građana biti mudar, ozbiljan i da ovi izbori odviju što je više moguće na demokratski i zakonit način”, rekao je Plenković.

Krenula su pitanja novinara.

Plenković je najprije upitan hoće li se odazivati sučeljavanjima. “Trenutno se nemam s kim suočavati. Kršitelj Ustava imao je šansu do petka da da ostavku. On je potpuno irelevantan i nebitan, pokazao se političkom kukavicom. Želimo da nikako ne dođemo u situaciju da se netko kandidira na čelo predsjednika Vlade, a da to uradi mimo izbora. Takva demokratska deformacija je nešto čemu se ja osobno principijelno protivim. U I. izbornoj sam jedinici, sučeljavam se s kim trebam…”, rekao je Plenković.

Ništa Grbin. Čovjek je abdicirao na presici… Što je to? To je smijurija”, dodao je pa se osvrnuo i na izjavu Sandre Benčić koja je rekla da je premijer politički kukavica. “Bilo bi im bolje da se bave Zagrebom, da se zapitaju zašto je Zagreb grad u kojem je najveći porez na dohodak. Otimaju od plaća od Zagrepčana, zašto im je Grad prljav, zašto nisu riješili pitanje otpada. Sve što je pozitivno dolazi od vlasti, obnova u potpunosti financirana od strane Vlade”, govori Plenković.

Očekujete li da će Ustavni sud reagirati oko Milanovića. “To morate njih pitati. Može sam reagirati, nema potrebe da ih potičemo…”, rekao je.

Zašto je HDZ-u teško pronaći žene za Sabor, upitan je Plenković. “Potpuno redundatna tema. Bilo je 19 zastupnica, HDZ ih je imao više nego pet-šest stranaka skupa. Ta teza ne stoji, pogledajte na kraju kakva će biti distribucija mjesta u Saboru. Kako mislite ne žele? Stvar je da, za razliku od malih stranaka, HDZ je velika i utjecajna stranka koja ima punu teritorijalnu prisutnost. Broj ljudi koji je kandidiran za liste je 600. Mislim da smo napravili maksimum koji smo mogli”, odgovori.

O Milanoviću i naslovnoj fotografiji na Facebooku s parolom “Za sve Hrvatske ljude” Plenković kaže: “Nisam to primjetio. Ne zanima me”.

Opet je spomenuo Ustavni sud. “Ponašamo se zakonito. Oni koji krše Ustav, oni su problematični. Nije to do nas, to je do DIP-a i Ustavnog suda. Veća je odgovornost drugih aktera. Mi vodimo našu kampanju… Nemamo nikakav problem. Nek’ se njima bave oni koji se trebaju njima baviti”, rekao je.

Na pitanje kako komentira Milanovićevu izjavu da će zabraniti prelete Rafaea iznad Zagreba rekao je da misli da “Milanović neće još dugo biti predsjednik”.

Spomenuo je da su predsjednički izbori krajem godine.

“Mislim da ovakvog kršitelja ustava više nitko ne želi vidjeti. Ništa nije napravio, učinak mu je mizeran”, rekao je. Dodao je i da je Milanovićeva uloga u nabavljanju Rafalea nikakva.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.