Plenković: “Milanović nije htio dati predstavnike u povjerenstvo koje se bavilo izborom aviona”

Autor:

Croatian Prime Minister Andrej Plenkovic speaks during a joint statement with Ukrainian President Volodymyr Zelenskiy (not seen) in Kyiv, Ukraine December 8, 2021. REUTERS/Valentyn Ogirenko/Pool

VALENTYN OGIRENKO/REUTERS

Nakon održane sjednice Vlade, premijer Andrej Plenković se obratio javnosti i komentirao aktualnosti. Kako je rekao, zadovoljan je što je usvojen rebalans proračuna te da su ispunjeni kriteriji o pristupanju Hrvatske Schengenskom prostoru.

O Schengenu

“To bi se moglo završiti u lipnju i bit će do jedna od ostavština naše Vlade. Ova odluka bila je vrlo zahtjevna”, rekao je Plenković i iskazao zahvalnost Sloveniji.

“Uloga Slovenije kao predsjedavajućeg Vijeća bila je vrlo pozitivna i velika”, dodao je i objasnio kako se u cijelom mandatu brinu da odnosi sa Slovenijom budu dobri.

Na pitanje novinara o tome što slijedi, Plenković navodi da će Hrvatska kontinuirano raditi na provođenju kriterija za koje smo spremni.

“Spremat ćemo se da cjelinu tog sustava možemo provoditi. Vjerujem da će cijeli proces uzeti nekoliko mjeseci, no po mojem dojmu, sve bi trebalo biti okončano sredinom rujna”, rekao je Plenković.

“Promijenit će se situacija na granici sa Srbijom i BiH. Postajemo vanjska granica Europske unije. Mi smo u zadnjih desetak godina doživjeli tri krupna procesa koji su derogirali smisao Schengena”, rekao je i naveo kako je prvi bio brojni teroristički napadi u velikim gradovima Europi.

“Države članice su zbog toga pooštrile kontrole”, rekao je Plenković i dodao da je drugi proces bio suočavanje s velikim migrantskim valom na brojnim rutama.

“Kad se to sve gleda, EU će raditi reformu Schengena, a Hrvatska se upravo sad uključuje u taj proces. Imali smo više nego dovoljno vremena da se spremimo za čuvanje vanjskih granica”, objasnio je Plenković.

O covid-potvrdama

“Tu su i COVID potvrde. Sve je to utjecalo da Schengen bude malo manje liberalan nego je bio do prije desetak godina”, rekao je i dodao da Hrvatska ima dobru tehničku opremu za ulazak u Schengen.

“Odluka još nije donesena za Bugarsku i Rumunjsku”, istaknuo je Plenković i dodao kako je proces vezano uz te zemlje stao.

O novom njemačkom kancelaru

Navodi da je novom njemačkom kancelaru uputio čestitku. “Upravo s ciljem nastavka suradnje dvije zemlje. Bitno je da je to čovjek koji je bio dio vlade Angele Merkel i dobro zna kakav je stav vlade prema Hrvatskoj”, rekao je Plenković i dodao da očekuje od Njemačke snažnu podršku.

O nabavci Rafalea

Na pitanje novinara o ugovorima o nabavci borbenih aviona kaže kako su oni povjerljivog karaktera i njihov sadržaj neće biti objavljen.

“Izjava predsjednika je bila da je netko maznuo 200 milijuna eura. Radi se o odluci Vlade o nabavci višenamjenskih borbenih aviona, prva rata je već plaćena za Rafale”, kazao je Plenković.

“Francuska ponuda je od strane struke izabrana kao najpovoljnija i najbolja. Predsjednik nije htio dati predstavnike u povjerenstvo koje se bavilo izborom”, dodao je.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.