Plenković: “Omikron se širi puno brže od delte, to je zabrinjavajuće”

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je na početku sjednice Vlade komentirao aktualne događaje. Na samom je početku svog uvodnog govora predsjednik Vlade pozvao građane da se cijepe trećom dozom i zaštite se.

“Vlada i Stožer svakodnevno prate razvoj situacije s omikronom koja se rasplamsava i u EU i u svijetu. U nekim zemljama se mjere pooštravaju, tamo se širi dinamikom da se udvostručava svakih nekoliko dana, a delta se udvostručavala svakih 10-12 dana. To je zabrinjavajuće”, rekao je Plenković.

“Sadašnja cjepiva su takva da treba primiti booster dozu da se zaštite od omikrona, pozivamo sve da to naprave. Postoje naznake da je možda omikron manje virulentan od drugih, ali to trebaju potvrditi istraživanja. Kad gledamo regije, vidi se da se zaraza širi nešto brže u Dalmaciji”, dodao je.

Plenković je poručio da je važno da se ovih dana ‘previše ne opustimo’.

“Uslijed manje broja zaraženih pada i broj hospitaliziranih, ali i dalje je puno pacijenata na intenzivnoj njezi. Dosad je u bolnicama obrađeno više od 45.000 pacijenata od tzv. post-covid stanja”, dodao je ministar zdravstva Vili Beroš.

O lijeku za koronavirus Beroš je rekao da je namijenjen liječenju lakših oblika bolesti, a primijenjivat će se u dnevnim bolnicama. “EMA je donijela preporuku o odobrenju proteinskog cjepiva Novavax, a vlada je naručila 198.000 doza, koje očekujemo u siječnju”, rekao je Beroš i naglasio da više od 80 posto hospitaliziranih osoba nije cijepljeno.

“Vidi se pomak prema mlađim dobnim skupinama. Kod nas je trenutno mirna epidemiološka situacija, ali to nije dozvola za nekontrolirana blagdanska okupljanja. Obzirom na širenje omikrona, snažno preporučamo cijepljenje trećom dozom”, istaknuo je ministar zdravstva.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović govorio je o mjerama za blagdane. Ponovio je da će, iznimno, 24. i 31. prosinca manifestacije i ugostiteljski objekti moći imati radno vrijeme do 2 sata ujutro, umjesto do ponoći.

“To što će te manifestacije trajati dulje ne znači da se ne treba pridržavati svih mjera”, upozorio je Božinović.

Komentiraj