Plenković objavio detalje mjera: “Pomažemo onima kojima je potpora najpotrebnija”

Autor:

09.03.2023., Zagreb - U NSK-u odrzana je 199. sjednica Vlade. Andrej Plenkovic dao je izjavi za medije nakon sjednice.  Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Tomislav Miletic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je koalicijskim partnerima predstavio mjere za ublažavanje inflatornih učinaka i porasta cijena energenata. Nakon sastanka održao je konferenciju za medije.

Poručio je da Vlada ovim mjerama nastavlja pomagati građanima i gospodarstvu. Istaknuo je da su pozitivne reakcije komora, Matice umirovljenika, sindikata umirovljenika, svih aktera te da paket ima punu podršku parlamentarne većine.

Naveo je što su glavne stavke paketa: “Ublažavanje rasta cijena energije, ublažavanje inflatornih pritisaka, posebne potpore i poticaje. Nastavit ćemo s reguliranjem plina na godišnjoj razini, građani mogu biti mirni. Kad je riječ o struji, idemo na reguliranje od šest mjeseci, pod istim uvjetima kao do sada.”

Dodao je da pomažu onima kojima je potpora najpotrebnija. “Ide potpora umirovljenicima s mirovinom do 610 eura, onima koji primaju dječji doplatak, nezaposlenima, braniteljima, onima koji su pogođenim potresom, hrvatskim ribarima i nizu drugih djelatnosti, niz sredstava ide za ulaganja u energetsku učinkovitost”, rekao je Plenković.

Naglasio je da paket ima ukupnu vrijednost oko 1,7 milijardi eura. “Vlada je odlučila djelovati kao do sada – konzistentno, čvrsto, sveobuhvatno”, dodao je premijer.

O proizvodima kojima je zamrznuta cijena, istaknuo je, odlučit će u četvrtak, ali je najavio da će biti ‘malih modifikacija’.

“Za dječji doplatak idemo ponovno sa snažnom podrškom, jednokratno. 128 tisuća obitelji, 230 tisuća djece, iznos će biti povećan u odnosu na zadnji put. Za jedno dijete 45 eura, za dvoje djece, 70 eura, za troje 100 eura, za četvrto dijete 130 eura i za petero ili više djece 160 eura”, rekao je premijer i dodao da od svih aktera očekuju da se ponašaju odgovorno. “Ako se koriste subvencije, onda svi trebaju dati doprinos. Ne možemo intervenirati u sve”, poručio je.

Potvrdio je da HEP ostaje u stopostotnom vlasništvu države. “Pomoći ćemo mu”, rekao je Plenković.

Ministar rada Marin Piletić upitan je o najavljenoj aplikaciji za digitalne platforme poput Wolta, Glova, Bolta i Ubera. Odgovorio je da će se s predstavnicima tih kompanija ovaj tjedan održati sastanak.

“Rekli smo da ćemo ih pozvati da ih upoznamo za zahtjevima dostavljača. Svjesni smo izazova koji nisu od jučer, uveli smo u zakon poglavlje ‘Rad digitalnih platformi’. Stavke iz EU direktive smo stavili u zakon. Jedan od oblika kontrole je aplikacija da vidimo tko sve radi, koliko je plaćen da bi smo mogli pomoći u pregovorima s poslodavcem”, kazao je.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.