Plenković o pokušaju ulaska vojske Srbije citirao Pavla Vuisića iz ‘Ko to tamo peva’

Hrvatski premijer Andrej Plenković u četvrtak je, tradicionalno, održao uvodni govor na početku sjednice Vlade. Plenković se osvrnuo na izbor Dubravke Šuice, kao i još nekoliko kandidatkinja na ključna mjesta u europskim institucijama.

“Činjenica da je Hrvatska nakon 6 godina dobila u Europskoj komisiji ulogu potpredsjednice je znak našeg položaja u Europskoj uniji i znak našeg političkog utjecaja. To je poruka koje bitno da znaju naši politički akteri, promatrači i građani”, kazao je uvodno Plenković.

Naglasio je kako mu je posebno drgo što je Dubravka Šuica dobila dvije vrlo važne teme – demokraciju i demografiju. “Vjerujem da će ona kao bivša gradonačelnica, saborska zastupnica i europarlamentarka znati stavljati te dvije teme u prvi plan. Tema demografije je nova tema u portfelju Europske komisije. Ta tema je uvrštena prvenstveno na naše inzistiranje. Nakon posjeta Ursule Von der Leyen smo uvrstili tu temu u portfelj potpredsjednice Europske komisije i to još iz Hrvatske”, rekao je.

Dodao je kako će Šuica biti zadužena i za ključnu političku temu – budućnost Europskoga projekta. “To posebno naglašavam zbog kaosa koji se posljednje tri godine vodi zbog referenduma koji je Cameron organizirao. Velikia Britanija se praktički bavi sama sobom, što je gotovo nevjerojatno. Tri godine je prošlo i ne zna se hoće li ili neće izaći”, rekao je premijer i naglasio kako će se Hrvatska, kroz angažman svoje povjerenice, dodatno profilirati u EU.

Plenković je napomenuo kako je dva mjeseca prije imenovanja Dubravke Šuice, naporima njegove Vlade izabrana Marija Pejčinović Burić za glavnu tajnicu Vijeća Europe. “Hrvatska dobiva dvije uloge u narednom periodu koje prije nismo mogli ni zamisliti. To nije jednostavno, niti uobičajeno, niti za mnoge očekivano. Vidim da mnogi ne mogu sakriti jal ni ljubomoru. Šteta”, kazao je premijer.

Naglasio je kako je Maha Marković Kostelac postala čelna osoba Europske agencije za pomorsku sigurnost. “Drago mi je da moja kolegica Ivana Maletić postala članica Europskog revizorskog suda. Možemo reći da smo u vanjskopolitičkom smislu napravili iskorake bez presedana u pozicioniranju hrvatskih dužnosnika na međunarodnoj razini”, poručio je predsjednik Vlade.

Osvrnuo se i na borbu protiv nasilja u obitelji, nasilja nad ženama i djecom. Podsjetio je na probleme, pa kako kaže i štetu koju je pretrpio zbog usvajanja Istanbulske konvencije. Zahvalio je udrugama koje su svojim aktivizmom bile svojevrsni krik. Naglasio je da se moraju pooštriti sankcije za zlodjela i najavio izmjene zakona. “Moramo se više posvetiti tom fenomenu i njegovu rješavanju”, rekao je i dodao da problem u cjelini jedino vidi žrtva koja se ohrabrila. “Sutra bismo ratificirali Istanbulsku konvenciju, da nismo ranije”, zaključio je.

Plenković je komentirao i posjet Orašju. “Čujem da se neki pitaju kako ima novca za Hrvate u BiH. Ima novca za Hrvate u BiH i bit će novca za Hrvate u BiH. Kao i za Hrvate u Srbiji”, rekao je premijer.

Komentirao je i pokušaj ulaska srpske vojske u Hrvatsku. “Treba ili nazvati telefonom ili poslati notu, to je uobičajena praksa”, rekao je premijer i dodao da Hrvatska nikad nije slala vojnike u odorama u druge zemlje bez najave. “To su propisi. Pavle Vuisić rekao je u ‘Ko to tamo peva’ da su propisi propisi i treba ih poštivati. Evo, Butković voli taj film”, rekao je.

Komentiraj