OBRAČUN PREMIJERA S NOVINARIMA Kako ne razumijete da EPPO u Hrvatskoj postoji zahvaljujući meni?!

Autor:

04.03.2024., Zagreb - U GO HDZ-a Grada Zagreba odrzana je sjednica sireg predsjednistva HDZ-a. Andrej Plenkovic. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Tomislav Miletic/PIXSELL

U ponedjeljak je održana sjednica Šireg predsjedništva HDZ-a nakon koje je izjavu dao predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković.

Istaknuo je da su raspravili sva aktualna pitanja i obavijestili kolege o svim najbitnijim političkim pitanjima. Kazao je da je kongres EPP-a u Bukureštu bio veoma sadržajan. “Općenito jako dobra atmosfera potvrđena i jučerašnjim rezultatima u Portugalu”, rekao je.

Govorio je i zakonu o plaćama, a osvrnuo se i na proces obnove za koji je rekao da je – ubrzan.

Rođeni spremni

Što se tiče nadolazećih izbora, Plenković je rekao da je atmosfera jako dobra. “Damir Krstičević, moj savjetnik i bivši ministar bit će na izbornoj listi u 10. izbornoj jedinici”, rekao je i najavio da u kampanju kreću iz zagrebačke Laube. “To je moj kvart. Idemo u nove izborne izazove”, rekao je.

“Raspoloženje jako dobro, mi smo svi jako dobre volje i u formi. Rezultati što se tiče rezultata ove Vlade su odlični, finišira se naš program. Idemo u nove izborne izazove”, rekao je i dodao da su “rođeni spremni kao oni što se žele takmičiti u izbornoj utrci”.

Potvrdio je, što je nacional.hr prvi objavio, da bi u srijedu trebao prisegnuti novi državni odvjetnik Ivan Turudić. “Što se tiče tranzicije, to ide svojim tokom”, rekao je i dodao je da Hrvoj Šipek ostaje na dužnosti glavne državne odvjetnice do kraja njenog mandata.

Najvažnije je da se svatko drži svoje nadležnosti

Plenković je komentirao i jučerašnji intervju glavne europske tužiteljice Laure Kövesi za N1 televiziju, koja je, između ostalog, rekla da o nadležnosti EPPO-a ne odlučuje Vlada te da premijer Andrej Plenković pokušava zastrašiti europske tužitelje. Kövesi je također rekla de je Plenkovićevo ponašanje “dizanje dimne zavjese prema građanima i već film koji je već gledala“.

“Nisam gledao taj intervju, dobio sam kratki rezime. Tu je stvar što se nas tiče identična kao prije. Nema nikakvog pritiska. Najvažnije je da se svatko drži svoje nadležnosti. Vidio sam da je i ona pohvalila Hrvatsku među 17 zemalja koje surađuju s europskim tužiteljima”, govori Plenković.

“Oni koji su gledali intervju su mi rekli da je formulacija bila Geodetski fakultet. Problem koji se stvarno tiče EU sredstava i vezan je uz Geodetski fakultet uopće nisu vezani uz potres. EPPO i Geodetski fakultet da, u dijelu gdje je nepobitno utvrđeno da se radi o EU novcu. EPPO štiti EU novac. Kad je riječ o slučaju 3D snimanja, mi smo kao odgovorna vlada više puta tražili očitovanja agencija i ministarstva i pogledali rezime izvješća o trošenju sredstava. Nepobitno je utvrđeno da nijedan cent nije potrošen iz EU fondova. To je novac Hrvatske, nadležnost ima USKOK”, rekao je.

Možemo! i SDP ne bi obnovili jedan prozor na školi u Zagrebu

“Da je bilo do Možemo! i SDP-a, ne bi se obnovio jedan prozor na školi u Zagrebu”, izjavio je Plenković. “Trebali su nam reći – možemo li vam kako pomoći. Sve što se obnavlja u Zagrebu i na Baniji se obnavlja zahvaljujući vladi i HDZ-u“, dodao je.

“Pitajte gradonačelnika Tomaševića koliko je puta bio u vladi u prvih šest mjeseci da bi se potrošila sredstva”, rekao je.

Još je jednom upitan u EPPO: “Treba raditi tijelo koje je nadležno.”

Na pitanje kako on zna da EPPO nije nadležan za 3D skeniranje kad on pripada izvršnoj a ne sudbenoj vlasti nema odgovor nego kaže da je “to svakome jasno”. “Zar mislite da bi revizija, ministarstva i agencije predsjedniku vlade koji ih traži očitovanje rekla da to nije EU novac, a da je EU novac“, kazao je.

Novinarka: Znam razmišljati svojom glavom. Plenković: Je, je sigurno

Novinarka mu je potom počela govoriti što su sve nadležnosti EPPO-a i da je među tim nadležnostima i potencijalna šteta EU sredstvima.

“Kako su vas izbrifirali”, rekao je Plenković.

“Nije me nitko izbrifirao, znam razmišljati svojom glavom”, odgovorila mu je novinarka.

“Je, je sigurno”, rekao je cinično Plenković novinarki pa je nastavio svađu.

“Kako ne razumijete da EPPO u Hrvatskoj postoji zahvaljujući Vladi Andreja Plenkovića?!“, rekao je okupljenim predstavnicima medijima Plenković.

U pokušaju objašnjavanja Plenković je potom počeo razmicati mikrofone medija.

“Oporba je za nas govorila da smo korumpirani izdajnici, ja sad pitam po HDZ-ovim skupovima jesmo li mi korumpirani izdajnici. Izdajnici smo jer surađujemo s manjinama?”, rekao je.

Upitan je kad će se znati koliko će biti žena na HDZ-ovim listama. “Kako to da niste slušali? Nije dobro da ništa ne slušate što govorim. Inače ste mi dragi, ali nije dobro što ne slušate”, rekao je. Potom je rekao kako je na početku rekao da su županijskim organizacijama da predlože kandidate i kandidatkinje.

“Za zaštitu žena HDZ je napravio više nego cijela ljevica otkad je Hrvatske”, rekao je i spomenuo da su ratificirali Istanbulsku konvenciju pa poručio da je HDZ predvodnik po pozicijama žena u hrvatskoj politici.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.