Plenković o nezakonitim migracijama: “Problem treba riješiti na izvoru”

Autor:

Split, 28.09.2023 - Studijski dani Europske pučke stranke u Splitu na kojima će se vodeći političari najveće europske grupacije, Europske pučke stranke, na radnim sastancima iza zatvorenih vrata pripremati za nadolazeće europske izbore. Na slici predsjednik Vlade Andrej Plenković.
foto POOL/ HINA/ Mario STRMOTIĆ/ ds

Foto: POOL/ HINA/ Mario STRMOTIĆ/ ds

Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je u petak u Valletti kako je problem nezakonitih migracija potrebno rješavati na izvoru, među ostalim jačanjem prisustva Europske unije u zemljama sjeverne Afrike i istočnog Mediterana.

Plenković je novinarima na marginama desetog samita skupine EU MED-9 u malteškoj prijestolnici rekao kako su sve članice te skupine (Hrvatska, Cipar, Francuska, Grčka, Italija, Malta, Portugal, Slovenija, Španjolska) suglasne da je potrebno “jačati partnerstva sa zemljama sjeverne Afrike i sa zemljama istočnog Mediterana”.

Pritom je naglasio kako je u mnogim državama iz tih regija u posljednjih petnaestak godina “došlo do velike nestabilnosti, pa i disfunkcionalnosti” zbog čega su tranzitno područje za nezakonite migrante prema Europskoj uniji.

Zato je potrebno jačati “institucije u onim državama koje imaju problem funkcioniranja”.

“Dakle, riješiti problem na izvoru. Snažno čuvati vanjsku šengensku granicu Europske unije, primjenjivati sve norme međunarodnog prava, poštovati europsko pravo, naravno i nacionalno pravo i pronaći jedan zajednički odgovor koji bi prisutnost Europske unije u zemljama sjevera Afrike i zemljama istočnog Mediterana, u odnosu na druge globalne aktere koji su također vrlo aktivni, učinio najutjecajnijim”, naglasio je Plenković.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.