Ivo Cagalj/PIXSELL

PLENKOVIĆ "Kineska kompanija obići će Uljanik i 3. maj"

Predsjednik Vlade Andrej Plenković kazao je u srijedu da predsjednik uprave brodogradilišta China Ship Building Corporation dolazi u obilazak Uljanika i 3. maja, a otkrio je i kako će proračun ponovno biti u suficitu.
Upravo su nam javili kineski prijatelji da će predsjednik uprave China Ship Building Corporation, čovjek kojeg je kontaktirao premijer Li Keqiang prigodom boravka u Hrvatskoj prošlog tjedna, slijedom razgovora koje smo imali na tu temu, doći u Hrvatsku zajedno s najvišim izaslanstvom u razdoblju između 25. travnja i 10. svibnja te će posjetiti i Pulu i Rijeku i vidjeti što se može učiniti na eventualnom njihovom angažmanu ili suradnji. Učinili smo sve da zainteresiramo kineske partnere. Ne iznenađuje me njihova odluka da dođu u Hrvatsku. Kina je najveći naručitelj i graditelj brodova na svjetskom tržištu”, izjavio je premijer Andrej Plenković za Dnevnik HRT-a.
Plenković je dodao kako je summit 17+1 bio veliki vanjskopolitički događaj za Hrvatsku, te da je kineski premijer Li Keqiang bio oduševljen našom zemljom.
Hrvatski proračun, otkrio je premijer, ponovno je u suficitu.
“Prema incijalnim informacijama koje imamo od Eurostata i prema našim podacima, unatoč plaćenim 2,5 milijardi kuna u 2018. za jamstva za brodogradilišta Uljanik i 3. maj, naš će proračun ponovno biti u suficitu oko 756 milijuna kuna prema podacima kojima baratamo. Da nije bilo tih isplata, suficit bi bio veći u 2018. nego 2017. Naša fiskalna konsolidacija daje rezultate. U društvu smo s Njemačkom, Francuskom”, rekao je premijer za HRT.

Komentiraj