Plenković izvadio tablice pa se hvalio vlastitim ‘uspjesima’

Autor:

Screenshot

Premijer Andrej Plenković komentirao je u utorak najnovije podatke Državnog zavoda za statistiku o BDP-u.

Plenković kaže kako već 12. kvartal zaredom bilježimo pozitivna kretanja rasta BDP-a.

Plenković kaže da je na “treći najbrži rast u EU-u” utjecao nastavak rasta potrošnje kućanstava, rast plaća i trovine na malo i dobra situacija na tržištu rada. Spomenuo je i nastavak investicija iz proračuna i državnih poduzeća i NPPO.

“Samo od kraja 2022. do 2023. završeno je oko milijardu natječaja i poziva, a još je milijarda otvorena.”

Na rast su, kaže, utjecale i mjere Vlade.

“Da se prisjetimo, gospodarski rast su i Vlada i HNB prognozirali na 2,8 posto, kaže Plenković koji dodaje da su ostvarili ono što su i planirali. Da se zaključiti da smo dobro planirali vlastite ekonomske politike, kaže Plenković. Dodaje da rast potvrđuje kako se Vlada vodila održivim ekonomskim politikama.

SLUŽBENI PODACI HrvatskI BDP u prošloj godini porastao 2,8 posto

“Mi s 4,3 posto imamo najveći rast BDP-a, osam država ima negativan rast, Hrvatska bilježi drugi najveći rst BDP-a u 2023. u odnosu na 2022., odmah iza Malte”, kaže.

Dodaje i da se očekuje nastavak rasta te da je ovo potvrda dobre politike i pouzdanosti, kao i povjerenja koje građani imaju prema politikama Vlade. “To je itekako dobra i korisna vijest za Hrvatsku”, kaže Plenković.

Screenshot

Spomenuo je Plenković i sastanak oko Ukrajine. “Svi saveznici spremni su i dalje pomagati oko Ukrajine”, rekao je. Plenković je podsjetio na glasanje u Hrvatskom sabor oko Ukrajine.

“Vlada pomaže, to ćemo i nastaviti. Ovo je bio konzultacijski sastanak”, rekao je.

Plenkovića su novinari upitali i o ministrici kulture i medija Nini Obuljen Koržinek. “Ministarstvo je dalo priopćenje, nemam što tu dodati. Oni će komunicirati dalje”.

Kako se vama to čini? “Uobičajeno. Klasičan medijsko-politički udar koji dolazi u predizborno vrijeme. Sad je Nina došla na tapetu. Uvijek isti izbori, ljudi koji to objavljuju. Za nas ništa novo”, rekao je Plenković pa nastavio sa samohvalom.

Na pitanje misli li da su se namještali natječaji za pojedine tvrtke, Plenković kaže da ne zna, da će ministarstvo sve objasniti.

Novinari ga pitaju ne vidi li problem s ministricom Obuljen. “Ne. Ona je odradila sjajan posao i ministrice i posao obnove. Ona se ne izuzima iz svog posla, to je važna kvaliteta”.

“Nikakav financijski interes EU-a nije povrijeđen. Da li oni žele sebi protegnuti nadležnost, vjerojatno žele. Mene više zanima zašto. Ako su vidjeli da nema interesa, mogli su to sami vratiti USKOK-u. … Promislite malo”, kazao je još o aferi s Geodetskim fakultetom.

NACIONAL OTKRIVA: Europski tužitelji u kontaktu s bivšim suradnikom ministrice kulture. Teško je optužuje za sustavne pronevjere novca iz EU-a

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.