Plenković i Jelena Pavičić Vukičević već su u tajnom dealu – planiraju postbandićevu koaliciju

Nacional otkriva da su se izaslanici vrha HDZ-a već tri puta sastali s ljudima iz okruženja Jelene Pavičić Vukičević, zašto je u HDZ-u smatraju dobitnom kombinacijom za mirnu tranziciju vlasti i znači li to ‘zelenu berbu’ i gašenje motora za kampanju njihova kandidata Davora Filipovića

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i Jelena Pavičić Vukičević, koja obnaša funkciju gradonačelnice Zagreba nakon nenadane smrti Milana Bandića te je kandidatkinja stranke Bandić Milan 365-Stranke rada i solidarnosti za gradonačelnicu, uspostavili su komunikaciju preko posrednika i dogovorili nastavak suradnje, odnosno koalicije koju je HDZ imao i s Milanom Bandićem. Prva informacija koja je najprije izašla iz kruga same Jelene Pavičić Vukičević bila je da su se zapravo ona i premijer Plenković susreli, ali nitko ni s jedne ni s druge strane tu informaciju nije potvrdio. Ono što su iz kruga bliskog vrhu Bandićeve stranke potvrdili je sljedeće: “Izaslanici jedne i druge strane do sada su se susreli najmanje tri puta.”

Informaciju o susretu izaslanika, bez navođenja koliko su se puta do sada sastali, potom je potvrdio i izvor blizak vrhu HDZ-a.

Ono što bi donekle moglo promijeniti neke već dogovorene uvjete te suradnje mogao bi biti faktor iznenađenja u obliku eventualnog uspjeha nekog drugog kandidata ili kandidatkinje s desnice, a prvenstveno Vesne Škare-Ožbolt koju, kako je neslužbeno Nacionalu potvrđeno u ponedjeljak, rezultati najnovije ankete koju u utorak i srijedu objavljuje N1 televizija lansiraju na treće mjesto, što bi značilo da je pretekla i SDP-ova Joška Klisovića. No, ista anketa vinula je i HDZ-ova Davora Filipovića na drugo mjesto, što trenutno predstavlja još veće iznenađenje. No, u taj rezultat ni Filipović ni HDZ ne bi se trebali previše pouzdati jer je do izbora još mjesec dana, a trendovi se očito mijenjaju. Pa je tako SDP-ov Joško Klisović s drugog pao na četvrto mjesto, ali još uvijek ima šanse za ulazak u drugi krug jer je riječ o malim razlikama u postocima. No, zato je Jelena Pavičić Vukičević prema toj anketi narasla, što bi značilo da je uspjela konsolidirati Bandićevo biračko tijelo. Pa će se zapravo najžešća utrka voditi između Vesne Škare-Ožbolt i Jelene Pavičić Vukičević jer obje računaju i na dio HDZ-ovih birača. Izvori bliski stožeru Vesne Škare-Ožbolt tvrde da nju još nitko iz vrha HDZ-a nije kontaktirao radi dogovora o potencijalnoj suradnji. Što se ne može reći za Jelenu Pavičić Vukičević. A to je Nacionalu i potvrđeno s više strana. Što pokazuje da za vrh HDZ-a upravo Jelena Pavičić Vukičević, ukoliko njihov kandidat ne bi prošao, predstavlja “sigurno” rješenje. Pa se možda u tome krije odgovor na pitanje gdje je nestao Davor Filipović, koliko god tu činjenicu izvori bliski vrhu HDZ-a pokušavali umanjivati. Oni tvrde da on sada tek kreće u žestoku kampanju. Rezultati najnovije ankete mogli bi mu u tom smislu dati “vjetar u leđa”. No sudeći prema dosadašnjim njegovim brojnim gafovima, zbog čega je postao predmet sprdnje na društvenim mrežama, možda mu ta žestoka kampanja može samo dodatno odmoći. I dodatno povećati šanse njegovim najvećim suparnicama.

Jelena Pavičić Vukičević krenula je u intenzivnu kampanju, u vrhu HDZ-a smatraju je idealnom kandidatkinjom za održavanje postojećih odnosa i statusa quo, a uđe li u drugi krug cijela desnica mogla bi stati iza nje samo kako bi pokušali spriječiti dolazak na vlast Tomislava Tomaševića. PHOTO: Zeljko Lukunic/PIXSELL

 

Djelomično je suradnja HDZ-a i Bandićeve stranke koju sada predstavlja Jelena Pavičić Vukičević kao novo, ali dobro poznato lice uvjetovana neminovnom potrebom nastavka ustaljenih i dobro utabanih relacija iz vremena kad je gradom rukovodio Milan Bandić, a djelomično paničnim strahom i jedne i druge struje od ogromnih promjena koje bi dolazak na vlast Tomislava Tomaševića i platforme Možemo! donio ne samo u funkcioniranju Grada Zagreba, već posljedično i na političko ozračje u cijeloj zemlji. Naime, osvajanje Zagreba Tomaševića ne bi zaustavilo. Upravo suprotno. Njegov je cilj, kao što je sam rekao, da platforma Možemo! za nekoliko godina bude u poziciji formirati vlast na nacionalnoj razini.

Ono što ni jedna strana ne želi službeno potvrditi je informacija može li Jelena Pavičić Vukičević, u skladu s tradicijom u doba Milana Bandića, računati na glasove HDZ-ova biračkog tijela već u prvom izbornom krugu – i može li ona u ovih mjesec dana do izbora po popularnosti prestići HDZ-ova kandidata Davora Filipovića te time osvojiti šansu za ulazak u drugi krug.

Jedan od izvora iz visokih zagrebačkih političkih krugova s kojima je Nacional razgovarao kaže: “Normalno da HDZ ne može i neće reći da su se odrekli svog kandidata. Filipović je cijelo vrijeme u kampanji, počeo je intenzivno udarati po Klisoviću, ali ne primjećuje se da napada i Bandićevu stranku.”

Razvoj situacije između HDZ-a i Bandićeve stranke s novim licem pomno prate i u taboru drugih kandidata, pa tako i u stožeru Miroslava Škore, odnosno Domovinskog pokreta. Vodstvo te stranke uvjereno je da su HDZ i Jelena Pavičić Vukičević postigli dogovor samo kako bi spriječili da Škoro kojim slučajem uđe u drugi krug. Svaka strana, naravno, situaciju gleda sa svojih pozicija.

Nezavisna Vesna Škare-Ožbolt mogla bi biti veliko iznenađenje i najveća konkurencija Jeleni Pavičić Vukičević za ulazak u drugi krug, gdje će sasvim sigurno po svim istraživanjima ući kandidat Možemo! Tomislav Tomašević. PHOTO: Saša Zinaja/NFOTO, Sandra Simunovic/PIXSELL

 

Neovisno o tome, okviri za suradnju između vrha HDZ-a i Jelene Pavičić Vukičević kao nove šefice nakon Bandićeva odlaska već su postavljeni. Izvor blizak vrhu HDZ-a potvrdio je da je kontakata bilo te je rekao:

“Naravno da postoje kontakti, Jelena Pavičić Vukičević je za HDZ poželjan koalicijski partner.”

Drugi izvor, blizak i stožeru Jelene Pavičić Vukičević i vrhu HDZ-a, za Nacional je objasnio da je Jelena Pavičić Vukičević za HDZ najbolji izbor te je usporedio njezin izbor s pojmom “zelena berba” i ujedno objasnio što to znači:

“To je dobitna kombinacija. Zelena berba je kad trebate odrezati grozd u fazi sazrijevanja i to onaj za koji znate da neće dobro dozreti. To znači da će HDZ samo prešutno početi gasiti motore za Filipovićevu kampanju. I prešutno gledati kako pomoći Jeleni Pavičić Vukičević. A na terenu će to izgledati kao da zapravo svatko vodi svoju kampanju. Međutim, obje su strane svjesne da bi bilo pogubno kada bi Filipović dogurao do devet posto, a ona do nekih jedanaest te da nitko od njih dvoje ne dohvati drugi krug. Ona ima sasvim realne šanse i to bi za obje strane bila dobitna kombinacija jer bi značila mirnu tranziciju vlasti, odnosno nastavak ustaljenih odnosa. Za HDZ bi bilo najgore ako pobijedi Tomislav Tomašević, a naročito ako u drugi krug s njime uđe Joško Klisović. Zato im treba mirna tranzicija. Jelena Pavičić Vukičević došla bi im kao spas jer s njom dobivaju sve ono što su imali za vrijeme Bandića, osim Bandićeva lošeg imidža.”

Govoreći o suradnji HDZ-a s Jelenom Pavičić Vukičević, izvor blizak vrhu HDZ-a prvenstveno je mislio na postizbornu suradnju te je rekao sljedeće:

“U ovom trenutku svak’ igra za sebe, ali naravno da HDZ osluškuje i kako se ponašaju Vesna Škare-Ožbolt ili Miroslav Škoro jer svi smo mi u konačnici ista fronta ovdje. Dakle, sad gazimo svatko svojom stranom, ali naravno da će se dalje pregovarati. Ako Vesna Škare-Ožbolt uđe u drugi krug, podrazumijeva se da će s njom razgovarati.”

Kandidat SDP-a Joško Klisović, s kandidatima za zamjenike gradonačelnika Dinom Vasić i Renatom Petekom, sve do sada je prema anketama imao gotovo siguran ulazak u drugi krug. PHOTO: Saša Zinaja/NFOTO

 

Da je to tako potvrdio je jedan izvor upućen u situaciju s gradskim odborima koji tvrdi da su HDZ i bivša Bandićeva stranka na čelu s Jelenom Pavičić Vukičević već dogovorili neformalnu koaliciju na razini nekih gradskih odbora, a da su sve ostale opcije otvorene.

“To je logično jer jedino HDZ i Bandićevci mogu napraviti koaliciju. Nemaju s kim drugim ići. Vesna Škare-Ožbolt im je nepredvidljiva i nije im siguran izbor, sa Škorom će sigurno još malo taktizirati da vide koliko će glasova njegova lista osvojiti, s Mostom isto tako. Tako da svatko ima svoju logiku, okosnice su tu, a mali medijski mogulići sve vrte”, rekao je taj izvor.

Međutim, Večernji list objavio je prošlog tjedna članak u kojem se ističe da bi u drugom krugu Tomaševićeve šanse za pobjedu najviše mogla ugroziti Vesna Škare-Ožbolt i to zato što je među biračima desno od centra doživljavaju kao kandidatkinju starog, Tuđmanova HDZ-a pa bi bila prihvatljiva i biračima HDZ-a, ali i biračima Domovinskog pokreta. Ali i biračima centra.

Vesna Škare-Ožbolt kao bivša visokopozicionirana HDZ-ovka, Tuđmanova bliska suradnica i kasnije ministrica pravosuđa praktički je prva objavila kandidaturu, još krajem kolovoza prošle godine i to u intervjuu Nacionalu. Iako iza nje nije stajala nikakva stranačka mašinerija, cijelo vrijeme vodi vrlo aktivnu kampanju i prema istraživanjima i do ove zadnje ankete držala se čvrsto na četvrtom mjestu, ali s vrlo malim razlikama u odnosu na drugoplasiranog i trećeplasiranog. U HDZ-ovim političkim krugovima neformalno se moglo čuti kako će mnogim HDZ-ovcima upravo Vesna Škare-Ožbolt biti izbor, ako ne u prvom, onda sigurno u drugom krugu, ako sve iznenadi i u njega uspije ući. Međutim, ulaskom u igru Jelene Pavičić Vukičević, stvorila se svojevrsna “dvostruka” konkurencija u velikim dijelom i HDZ-ovu biračkom tijelu pa će ovi lokalni izbori predstavljati jednu od najnapetijih utrka za drugi izborni krug do sada – jer sve ostaje vrlo neizvjesno i mogući su preokreti do samog kraja.

Iz tabora kandidata Domovinskog pokreta Miroslava Škore smatraju da HDZ-u ne odgovara da on uđe u drugi krug. PHOTO: Saša Zinaja/NFOTO

 

Jelena Pavičić Vukičević krenula je u intenzivnu kampanju u kojoj je postalo primjetno njezino ograđivanje od nekih bliskih suradnika pokojnog gradonačelnika Bandića, kao i od njezinih vlastitih suradnika i suradnica. Bandića sada spominje samo ako to baš ne može izbjeći, a zanimljivo je da je umjesto očekivanog Pavla Kalinića kao kandidata za jednog od svojih zamjenika uz Ivicu Lovrića, odabrala poznatog arhitekta Otta Barića, jednog od najvećih Bandićevih kritičara. Izvor iz Bandićeve stranke kaže da je Jelena Pavičić Vukičević izbacila neke nekad bliske Bandićeve suradnike, poput Kalinića, iz kruga odlučivanja te da ona odluke donosi u vrlo uskom krugu najbližih suradnika.

Izvor iz jednog od predizbornih stožera za Nacional je rekao da u timu Jelene Pavičić Vukičević sudjeluje i Mate Radeljić, bivši savjetnik bivše predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović koji je morao otići s te pozicije, a koji je počeo razgovore o suradnji još s pokojnim Milanom Bandićem i PR strategom Borisom Maleševićem. Da Bandić u svom timu okuplja Maleševića, sukreatora izborne pobjede Zorana Milanovića 2020. i HDZ-a na izborima 2016., prvi je objavio Nacional još u rujnu prošle godine. Borisa Maleševića na diskretni sastanak s Milanom Bandićem 8. rujna u zagrebačkom hotelu As tada je dovezao Duško Ljuština, a s njima u društvu bio je i bivši šef ZG holdinga Slobodan Ljubičić Kikaš. Potom je u studenome prošle godine Nacionalu od izvora bliskih vrhu HDZ-a došla informacija da na Bandićevoj kampanji, osim Borisa Maleševića, radi i Mate Radeljić. No Malešević nije nastavio suradnju s novom kandidatkinjom koja je ovih dana osvanula i na jumbo plakatima s novim geslom “Odvažna i svoja” koji je moguće osmislio upravo Malešević, ali je umjesto njega u kampanju uskočio Božo Skoko. Koliko je uistinu svoja, a koliko podložna istim onim interesnim grupacijama koje su podržavale Bandića i stajale iza njega, tek će se, naravno, pokazati.

Zagrebački gradonačelnik u čak šest mandata Milan Bandić preminuo je 28. veljače, a Jelena Pavičić Vukičević kandidaturu je službeno objavila tek 18. ožujka. Dan prije toga istraživanje javnog mnijenja objavila je N1 televizija. Neimenovana kandidatkinja stranke BM365 tada je osvajala samo 4,3 posto glasova. Tomislav Tomašević iz platforme Možemo! bio je prvi s 37,6 posto, SDP-ov Joško Klisović dobivao je 11,7 posto, a HDZ-ov Davor Filipović 10,7 posto. Na visokom četvrtom mjestu bila je Vesna Škare-Ožbolt s 10,2 posto, a Miroslav Škoro, koji je kandidaturu objavio na dan Bandićeva sprovoda, imao je 8,3 posto. To istraživanje pokazivalo je da bi, teoretski, za drugi krug gotovo jednake šanse imali i Klisović i Filipović i Vesna Škare-Ožbolt, a nešto teže Miroslav Škoro.

Svega dva dana ranije, odnosno 15. ožujka, istraživanje je radila i agencija Promocija plus, a objavio ju je kandidat za gradonačelnika stranke Fokus Davor Nađi. Po toj anketi, gdje je kao kandidatkinja bila navedena Jelena Pavičić Vukičević, iako u tom trenutku još nije službeno potvrdila kandidaturu, osvajala je 6,4 posto, a Davor Filipović 8,6 posto. Klisović je i po toj anketi bio ispred Filipovića, s 12,2 posto, a Vesna Škare-Ožbolt i tu je bila četvrta sa 7,9 posto, dok je Miroslav Škoro bio tik iza nje sa 7,5 posto.

 

‘U ovom trenutku svak’ igra za sebe, ali naravno da HDZ osluškuje i kako se ponašaju Vesna Škare-Ožbolt ili Miroslav Škoro jer svi smo mi u konačnici ista fronta ovdje. Ali sad gazimo svatko svojom stranom’

 

To istraživanje zapravo je pokazivalo, slično kao i istraživanje N1 televizije iz ožujka, da najviše šansi za ulazak u drugi krug imaju dva kandidata ljevice. Što je izazivalo prilično veliki šok u stranačkim krugovima HDZ-a.

No tri tjedna kasnije, odnosno 10. travnja, Jelena Pavičić Vukičević na predstavljanju “digitalne demokratizacije”, jedne od najvažnijih točki njezina izbornog programa, izjavila je: “Ja ću sasvim sigurno ući u drugi krug i moram reći da mi je potpuno svejedno tko će se u tom krugu sa mnom naći”.

Jesu li se i koliko šanse drugih kandidata promijenile ulaskom Jelene Pavičić Vukičević u izbornu utrku te intenzivnom kampanjom kojom je od starta krenula, a koja je posebno naglašena kroz izdanja Hanza Medije, moći će se procjenjivati tek objavom prvih novih ozbiljnijih predizbornih anketa. N1 televizija detalje rezultate svoje nove ankete najavila je za utorak, u 16 sati, ali prema neslužbenim informacija koje su došle do Nacionala tijekom ponedjeljka, ona u toj anketi dosta dobro stoji.

Pa je moguće da je Jelena Pavičić Vukičević tu svoju tvrdnju o ulasku u drugi krug temeljila djelomično i na konkretnim istraživanjima koja su pokazala da je u svega tri tjedna intenzivne kampanje uspjela “probuditi” Bandićeve tradicionalne birače i preskočiti neke druge kandidate s desnog političkog spektra. Moguće da je i zbog toga došlo do neke vrste pregovora s vodstvom HDZ-a o “raspodjeli” birača. Naravno, u onoj mjeri u kojoj bi eventualno vrh HDZ-a na dio biračkog tijela mogao utjecati, odnosno davati određene naputke.

Kandidat HDZ-a Davor Filipović do sredine ožujka držao je dosta visoko treće mjesto po anketama, a unatoč brojnim gafovima, po najnovijoj anketi N1 televizije uspio je znatno povećati podršku. PHOTO: Saša Zinaja/NFOTO

 

Matematika vodstva HDZa u tom bi slučaju bila sljedeća: ako Davor Filipović nema šanse za ulazak u drugi krug, HDZ treba podržati onog prihvatljivog kandidata odnosno kandidatkinju koja ima najviše šanse kako bi se spriječilo da u drugom krugu budu dva kandidata ljevice. A to bi za HDZ, ali i za druge stranke koja dolaze s desnih pozicija, bila najgora opcija. Ako bi došlo do takvog razvoja situacije, tim strankama na čelu s HDZ-om ne bi preostalo ništa drugo nego da se svi zajedno udruže protiv Tomislava Tomaševića i njegove platforme Možemo! te pokušaju srušiti njegovu većinu u Skupštini Grada Zagreba.

Naravno, pod uvjetom da uspije sastaviti većinu. Većina HDZ-ovaca s kojima je razgovarao Nacional vjeruje ili se barem nada da će Tomašević, čak ako i uspije pobijediti na mjestu gradonačelnika, što je do sada po svemu sudeći bio najizvjesniji scenarij, muku mučiti sa situacijom u Skupštini, da će doći do potpunog kaosa u gradu i da će se izbori nakon godinu dana ili čak manje morati ponoviti. Riječ je, naravno, tek o njihovoj listi želja.

Međutim, u HDZ-u ima i onih pripadnika umjerene stranačke struje koja vidi neminovnost u dolasku trećih opcija koje će prekinuti dominaciju, odnosno dugogodišnji duopol HDZ-a i SDP-a. Jedan od izvora iz te struje HDZ-a smatra čak da nije nemoguće da Možemo! uspije pridobiti širok krug građanske podrške, da na krilima pobjede u Zagrebu uspiju dodatno proširiti svoju infrastrukturu na nacionalnoj razini i postanu faktor koji će o odlučivati o idućim parlamentarnim izborima pa možda čak i diktirati novog premijera. Odnosno da preuzmu sličnu poziciju u kakvoj je 2015. i 2016. bio Most.

Nije zato čudo da u taboru desnih stranaka vlada svojevrsna panika od takve mogućnosti. Zato je znakovita i poruka Jelene Pavičić Vukičević iz intervjua Večernjem listu prošle nedjelje, u kojem je na pitanje s kojim bi strankama najradije surađivala u Skupštini nakon izbora, odgovorila: “Surađivat ću sa svima koji budu radili u interesu građana Grada Zagreba, na podizanju kvalitete života i životnog standarda. Želim naglasiti da vrijeme pred nama ne smiju obilježiti isključivost, sebičnost, osobni interesi, opstrukcija, defetizam i malodušje jer živimo u zahtjevnom vremenu u kojem svi moramo surađivati.”

 

Komentiraj