Plenković: “Beroš je od mene dobio politički vrlo jasan i precizan nalog, on to mora napraviti”

Premijer Andrej Plenković u utorak je u Splitu sudjelovao na obilježavanju 30. obljetnice osnutka 4. gardijske brigade “Pauci”, čijim je pripadnicima čestitao i zahvalio im na izuzetnom doprinosu hrvatskoj slobodi i demokraciji.

“Imali smo sadržajan dan, najprije smo iskazali poštovanje prema svim pripadnicima 4. gardijske brigade koja sutra slavi svoju 30. obljetnicu. 196 pripadnika brigade je poginulo, četiri ‘Pauka’ su nestala. Želim iskazati poštovanje prema njihovim obiteljima, prema svim pripadnicima, njih skoro 7400, koji su dali nemjerljiv doprinos za slobodu Hrvatske”, rekao je predsjednik Vlade novinarima.

Govoreći o proširenju istrage USKOK-a u aferi Vjetroelektrane, u kojoj je sada osumnjičena i bivša ministrica, ali i aktualna članica predsjedništva HDZ-a Gabrijela Žalac, Plenković je rekao da je pročitao priopćenje i primio na znanje te dodao da su hrvatska pravosudna tijela neovisna.

“Znate našu poziciju, imamo nultu toleranciju na korupciju. Ja ne znam što je iza toga, ne mogu iz tog priopćenja dokučiti o čemu se tu radi. Ono što znam jest da je u konačnici kredit koji je bio u pitanju odobren, koliko je meni poznato, sukladno svim pravilima HBOR-a. Tu moramo malo vidjeti o čemu točno se radi. Ja u ovom trenutku niti znam niti mogu komentirati detalje jer nemam informacije o tome što rade USKOK ili DORH”, rekao je Plenković.

Upitan o političkoj sudbini Gabrijele Žalac, Plenković je rekao da je ona članica HDZ-a te da u ovom trenutku ne vidi da je ona ‘za bilo što još kriva’.

Novinari su ga pitali i o izboru veleposlanika. “Mi smo kao Vlada na prijedlog ministarstva predali prijedlog imenovanja nekoliko veleposlanika koje je on dobio. Kad odgovori na taj prijedlog nastavit ćemo razgovor o toj temi. Ono što on želi, i što se neće dogoditi, je da on hoće da mi izaberemo nekoliko destinacija i da mu ostale ostavimo prazne. Nikoga ne predlažemo s ceste i te teze o njemu kao braniku da HDZ kontrolira svime, to je čista neistina. Ako mu netko nije drag i misli da ima nekog bolje, neka predloži nekog. Nisam primijetio da veleposlanici rastu na Pantovčaku”, objasnio je.

O odvojenom polaganju vijenaca na gotovo svakoj obljetnici rekao je da tu nema nikakvog glumatanja. “Nema fingiranog zajedništva na ceremoniji zajedničkog polaganja vijenca. Na taj dan bitni su branitelji, a ne hinjenje nekog zajedništva koje ne postoji. Svatko polaže svoj vijenac i to je rezultat nekulturne komunikacije. To je politika. Tako će od sada biti i što se mene tiče možemo do kraja mandata polagati odvojene vijence”, objasnio je Plenković zašto neće biti zajedničke ceremonije polaganja vijenaca u Okučanima.

Komentirajući cijepljenje protiv koronavirusa Plenković je rekao da je u nedjelju imao sastanak s cijelim stožerom, a onda i s ministrom Vilijem Berošem kojem je, rekao je, dao ‘točku po točku što treba napraviti’. “Svatko zna što je njegov posao. Hrvatska vlada je građanima osigurala od prosinca do danas minimalno 3,2 milijuna cjepiva. Ministar zdravstva ima detaljne naputke i vjerujem da će se on tog posla intenzivno primiti i da ćemo za nekoliko dana imati rezultate. Ako ima tehničkih poteškoća ona se trebaju u najkraćem mogućem roku riješiti, to nisu neizvedive i nerješive stvari. Ministar je od mene dobio politički vrlo jasan i precizan nalog, on to mora napraviti i izvijestit će nas o tome u četvrtak”, zaključio je Plenković.

Komentiraj