Plavooki ljepotan Robert Redford počeo je kao slikar, a onda je osvojio Hollywood

Robert Redford je rođen 18. kolovoza 1936. godine u Kaliforniji. Danas mu je 86 godina. Imao je lijepo djetinjstvo i bio pomalo razmažen. U srednjoj školi se posebno istakao u bejzbolu pa je dobio stipendiju za Sveučilište u Coloradu. Međutim, zbog nedoličnog ponašanja, navodnog pijanstva poslije smrti bake, gubi stipendiju i upisuje studij slikarstva, a potom odlazi u Europu kako bi se bavio slikarstvom.

Iz Europe se vratio u New York i upisao se na Američku akademiju dramskih umjetnosti, no istovremeno je počeo i dobijati manje epizodne uloge u televizijskim serijama, da bi već 1962. bio nominiran za nagradu Emmi kao najbolji glumac u sporednoj ulozi. Kako je imao dječački izgled i bio jako lijep s umiljatim pogledom, o njemu su počeli pisati kao o „plavookom ljepotanu“, ali i kao o „muškoj plavokosoj starleti“ što mu nije godilo.

Krajem šezdesetih odbija ulogu u filmu ‘Tko se boji Virginije Woolf’ i prihvaća zajedno s Paulom Newmanom glumiti  u filmu ‘Butch Cassidy and the Sundance Kid. Kultni status koji je stekao ovaj film rasplamsao je i podjelu među gledateljima – koji je od njih dvojice ljepši. U svakom slučaju, poslije ovog filma sva vrata su mu bila širom otvorena i ubrzo je zavladao Hollywoodom.

Sedamdesetih kreće serija filmova kao ‘Jeremiah Johnson’, pa ‘Žalac’ opet u duetu sa Paulom Newmanom, pa romantična ljubavna priča s Barbrom Streisand ‘Takvi kakvi smo’, satim slijede ‘Svi predsjdnikovi ljudi’, ‘Tri Kondorova dana’, ‘Veliki Gatsby’…

Komentiraj